Шефът на СДВР става главен секретар на МВР. Това изречение

...
Шефът на СДВР става главен секретар на МВР. Това изречение
Коментари Харесай

Ивайло Иванов – Новият главсек на МВР

„ Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи става основен секретар на Министерство на вътрешните работи ”. Това изречение звучи познато. През май 2017 година то се отнасяше за Младен Маринов, а през декември 2018 година – за неговия правоприемник в така наречен Софийско градско Ивайло Иванов. Дори и незадълбочен взор в биографията на двамата демонстрира, че те вървят един след различен в кариерите си, достигайки до най-високия професионален пост в Министерство на вътрешните работи, работили са в екип и е близо 100 % несъмнено, че имат цялостно доверие един на различен.

Кандидатурата на Ивайло Иванов за основен секретар на Министерство на вътрешните работи е съгласувана с президента Румен Радев и евентуално, до момента в който четете тези редове, указът за назначението на Иванов може да е подписан. Вътрешното министерство остана без основен секретар от 20 септември, когато Младен Маринов стана министър. Тъй като имаше проблем с освобождението на поста от Маринов, министър председателят Бойко Борисов даде дума да не се афишира кандидатура за нов основен секретар на Министерство на вътрешните работи, преди тя да е съгласувана с президента. През миналите 3 месеца обещанието бе спазено, а пусканите от уеб сайтове имена, бяха по-скоро подправени (по-модерно е да се написа “фейк ” – б.а.) вести. И тъй като интернет пространството не търпи празно “фейк ” място, незабавно след формалното оповестяване на Иванов за предстоящ главсек на Министерство на вътрешните работи, “фейкбукарите ” седнаха да запълват “фейк ” нишите. Например – че Маринов е кум на Иванов, или че двамата са женени за две сестри, т.е. – са баджанаци, или че са втори братовчеди, или че Иванов е бил персонален водач на Маринов. Досега за нито едно от тези четири изказвания няма удостоверение, нито опровергаване. Обаче патилите знаят – в случай че човек тръгне да дава отговор на “фейк ”-а, ментето се умножава, а обществените мрежи се пълнят с свеж улов на “лайкове ”. В случай, че обектът не реагира, “фейк ” новината сама остава някъде обратно в търсачките, до момента в който напълно “офейка ”.

А обстоятелствата са такива. Ивайло Иванов е роден през 1977 година – 6 години след вътрешния министър, в Луковит, на 47,5 км от родния град на Младен Маринов – Тетевен. Вярно е единствено, че и двете им родни общини са в Ловешка област, за което политическият и професионален началник на Министерство на вътрешните работи могат да бъдат наричани “земляци ”. И двамата са приключили Академията на Министерство на вътрешните работи, само че с разлика 10 години – Маринов през 1991 година, а Иванов през 2001 година Дипломирали са се като магистри по “Право ” в Югозападния университет през 5 години – Младенов през 2005 година, а Иванов през 2010 година Служили са в “Охранителна полиция ” и в профилираното полицейско поделение на Столична дирекция на вътрешните работи, по-известно като службата за “борба с всеобщите вълнения ”. Полицаите от него пазят по мачове, митинги, шествия, делегации и така нататък Изключено е около службата им Маринов и Иванов да не са се познавали, защото по-младият постъпва като редови служител на реда през 1999 година, когато Маринов към този момент е бил от началниците. В идващите 5-6 години Иванов стига до взводен пълководец и шеф на група. Но след това напуща Столична дирекция на вътрешните работи и е назначен в “Гранична полиция ” като заместник-началник на Регионалната дирекция “Аерогари ”, която дава отговор за всички граничните пунктове по летищата в страната. По-късно става началник на Граничния регион в Драгоман.

В разнообразни години Иванов е изкарвал курсове за повишение на квалификацията в Академията на Министерство на вътрешните работи, а също и в Германия и Холандия. През 2015 година в Будапеща, Унгария приключва Специализиран курс в Международната правоприлагаща академия ILEA, а през 2017 година курс в Розуел, Съединени американски щати.

Завръща се в Столична дирекция на вътрешните работи като шеф през май 2017 година, когато канидатурата му отново е издигната от Младен Маринов, станал основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Бившият вътрешен министър Валентин Радев с присъщата си искреност тогава споделя в резюме: “Маринов предложи Ивайло Иванов да го наследи като началник на Столична дирекция на вътрешните работи. Направи ми усещане, че има 2 страници с награди и незабавно подписах ”.

Постът на основен секретар в Министерство на вътрешните работи обаче не може да се съпостави с никой различен във ведомството. Той закупи изключително значение след 10 ноември 1989 година, когато трябваше да се раздели политическата и професионалната фигура на командващия от улица “Шести септември ”. Преди тази дата в България имаше единствено една партия, а след нея – над 400 партии, от които може да е повдигнат министърът. Ролята на основния секретар обаче е да няма цвят, само че да умее да лови мишки. И това би трябвало да го знае най-добре някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи от 2001 до 2005 година Бойко Борисов, когато е приел кабинетът му да издигне кандидатурата на Ивайло Иванов за експерт №1 в Министерство на вътрешните работи.

Получи високи оценки като началник на Столична дирекция на вътрешните работи


През есента на 2017 година, още в първите месеци под управлението на Ивайло Иванов, столичната полиция разкри убийството в Борисовата градина. То бе осъществено на 2 юни 2015 година по времето на Младен Маринов като началник на Столична дирекция на вътрешните работи, който персонално благодари на наследника си. Иванов и екипът му бяха похвалени също и за случая с петорното ликвидиране в Нови Искър точно на Новата 2018 година, който бе обяснен за броени часове. Извършителят Росен Ангелов-Горския човек бе разгласен за търсене и хайка от служители на реда и военни го откри самоубил се във вила в Искърското дефиле. Висока оценка Столична дирекция на вътрешните работи получи и за опазването на реда по време на събитията, свързани с Европредседателството през първите 6 месеца на тази година.

За него


Има всички нужни качества


Ивайло Иванов е дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи. Има всички нужни качества за работа в екип и осъществяване на длъжностната характерност, която изисква длъжността основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Минал е през всички длъжности в кариерното развиване. Изкарал е голям брой интернационалните школи, в това число в Унгария и Съединени американски щати. Така че има нужните качества и подготовка. Завършил е Академията на Министерство на вътрешните работи, след което и магистратурата с юридическо обучение.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи


Благодаря за работата на Столична дирекция на вътрешните работи


Искам да изразя своята, а и на всички софиянци благодарности за работата на полицията и основно на Столична дирекция на вътрешните работи през тази нелека година. През 2018 година в София са се провели над 3000 събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицията беше извънредно деликатна, както със самите софиянци, по този начин и с гостите на столицата и се оправи чудесно с тяхната организация и защита. Също по този начин по време на Българското Европредседателство се организираха над 600 събития навън, в които участваха и доста деца. Със своята отлична работа и професионализъму чиновниците на реда направиха по този начин, че София да се показа чудесно в очите на нашите западни сътрудници.

Йорданка Фандъкова, кмет на София


Отговорен, проведен, с безупречна известност


Той е извънредно виновен, извънредно проведен човек. Според мен е натурален водач измежду сътрудниците си, с безупречна известност. Пълно хладнокръвие резервира, без значение от тежеста на случаите, с които се заема. Каквато и реализация да би трябвало да се провежда, най-сигурно е, че ще има триумф, е в случай че Ивайло Иванов я управлява.

Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР