Шефът на съдийската комисия към БФС Виктор Кашай говори пред

...
Шефът на съдийската комисия към БФС Виктор Кашай говори пред
Коментари Харесай

Виктор Кашай разкри най-големите проблеми на българските съдии

Шефът на съдийската комисия към БФС Виктор Кашай приказва пред медиите по време на ВАР семинара в „ Бояна”. Той разкри какви неточности позволяват българските рефери и кои са най-големите им проблеми.

„ Тук съм от два месеца. Поради тази причина към момента не съм добил цялостната картина за качествата на съдиите. Работим всяка седмица, следя ги непрекъснато и си построявам мнение. В края на сезона ще създадем оценка на представянето им. Има да се вършат класации, да се класират. Нашата работа е да оказваме помощ на младите, да усъвършенстват качествата си. Гледат се мачове дружно със съдийските наблюдаващи. Обменяме мнение. Имаме както доста опитни, по този начин и млади перспективни съдии. Постепенно се надявам до края на полусезона да си изградя ясна визия за положението на съдийството в България “, стартира Кашай.

„ Има неточности с ВАР, само че не е друго като в други страни. Ако гледате мачове всяка седмици, постоянно има спорни обстановки и място за полемика. В България имаме ВАР чак от този сезон във всички мачове. За ВАР би трябвало процедура. Затова сме тук. Организирахме и този семинар. Благодарим, че ни дадоха опцията да се упражняваме. Много пари е, не е на ниска цена, само че би трябвало да организираме сходни практикуми. ВАР е като бебе. Тепърва се учи да върви. Учим реферите по какъв начин да вървят, не да тичат. Нашата работа е да ги научим първо по какъв начин да вървят “.

„ Не съм благополучен, в случай че една намеса лишава 3-4 минути. Разбирам клубовете и почитателите. Те би трябвало да схванат, че това е развой. Ако този сезон един обзор е три минути, идващият сезон ще е по-малко и по този начин ще е все по-бързо. Важно е ВАР да е прецизен, времето не е най-важното. Трябва обаче да го вършат допустимо най-бързо “, добави унгарецът.

„ Ако ме питате един обзор 4 минути и вярно решение или 2 минути и неверно решение, ще избера, несъмнено, по-бавен обзор, само че вярно решение, с цел да няма проблеми в края на мача. Работим върху скоростта, само че ни би трябвало време “.

„ Най-големите проблеми на съдиите са алените картони и дузпите. Така е и на аматьорско равнище и в другите страни. Във футбола дузпата и алените картони са най-важни. Дузпите са най-големият проблем. Трудно се разпознават от време на време, по тази причина имаме ВАР. Ако използваме ВАР, броят на пропуснатите дузпи понижава, головете от засада са съвсем 0. С ВАР можем да се борим доста с тези проблеми. Работим и в тази тенденция. Убеден съм, че броят на сбърканите обстановки сензитивно ще бъде понижен “, счита той.

„ Да, оптимист съм, че ще имаме рефер в Катар. Това обаче е голямо състезание. Три пъти съм минавал през квалификациите. Те са на три стадия. Само първия път съумях да се класирам. Не можеш постоянно да се класираш за такова състезание. Така е във футбола и при съдиите. Например Италия. Спечели Европейското състезание през лятото и в този момент не съумя да се класира за Мондиал. Особено за европейските съдии е доста мъчно. Можем да се надяваме за Георги Кабаков. Той е в надпреварата, което е горделивост. Само 20 рефери влизат. Има доста страни, които нямат нито един претендент. Оптимист съм, само че и реалист. Млад е, има вероятности. Не може да се мери с някои по-опитни съдии като Чакър с доста опит в Шампионска лига. Надявам се да има положителни вести през ноември, само че Кабаков има ярко бъдеще. Стискам палци за него, само че не е елементарно. Трябва да го разберете “, сподели още Виктор Кашай.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР