Шефът на Регионалната дирекция Охрана“ – София Александър Манчев е

...
Шефът на Регионалната дирекция Охрана“ – София Александър Манчев е
Коментари Харесай

Шеф на съдебната охрана е глобен, защото отказа да конвоира задържан до гробищата |

Шефът на Регионалната дирекция „ Охрана “ – София Александър Манчев е санкциониран с 2000 лева, тъй като отказал да извърши правосъдно разпореждане да провежда ескорт на арестуван до гробищата, с цел да погребе майка си.

Решението на Административния съд-София град (АССГ) е дефинитивно и с него се оставя в действие определението на арбитър Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), с което тя наложи оптималната санкция на Манчев, заяви.

Случаят е от края на предходната година. Тогава българинът е арестуван поради произвеждане за осъществяване на присъда в Албания, където е бил наказан за кражба. Делото в Софийски градски съд е прегледано от арбитър Тодорова, която получила молба от арестувания да му бъде позволено да участва на погребението на майка си на 5 декември 2020 година Тодорова позволява той да бъде конвоиран до Централните софийски гробища, като в определението си припомня решението на съда в Страсбург по делото „ Вецев “, с което България беше наказана да заплати на пандизчия 1500 евро, тъй като не е бил пуснат на погребението на брат си.

Определението незабавно е било изпратено до пандиза в София и до РД " Охрана ". Шефът на пандиза Десислав Трайков обаче споделя, че съгласно наредбата индивидът може да бъде конвоиран до болница, само че не и до гробищата. Часове по-късно аналогично писмо изпраща и Манчев.

След като беше санкциониран, той апелира наказването си, а арбитър Тодорова отхвърля жалбата му. 

Манчев апелира пред АССГ, само че съдът оставя наказването в действие. Представен е и разбор на нормативната уредба, като категорично е посочено йерархичното старшинство – Конституция, Конвенция за правата на индивида, Закон за правосъдната власт, Закон за Министерство на вътрешните работи, Правилник за устройството и активността на Главна дирекция „ Охрана ”, Инструкции за конвоирането, издадени от министъра на вътрешните работи и министъра на правораздаването, и „ Правила за изискванията и реда за реализиране на конвойната активност от чиновници на Главна дирекция „ Охрана ”. 

Съдът отхвърля да понижи санкцията за Манчев, като изброява, че тя е наложена за несъблюдение на правосъден акт, което е и закононарушение, само че също по този начин и за нарушаване на конвенцията, за което към този момент България един път е била наказана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР