Шефът на правната комисия в Народното събрание и острие на

...
Шефът на правната комисия в Народното събрание и острие на
Коментари Харесай

Данаил Кирилов е бил адвокат в кантората, която обслужва Артекс

Шефът на правната комисия в Народното събрание и острие на ГЕРБ Данаил Кирилов е бил юрист в адвокатската фирма, която обслужва строителната компания "Артекс Инженеринг ", продала на занижени цени скъпи жилища на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и зам.-министър Ваня Колева, оповестиха за уеб страницата "Гласове " чудесно осведомени източници.
Преди да влезе в политиката Данаил Кирилов е работил в адвокатската адвокатска фирма "Пенков, Марков и сътрудници ", учредена през 1990 година. Като част от нейния екип е защитавал някогашния министър председател Жан Виденов в дело, заведено от предприемача Атанас Тилев.
Днес адвокатската фирма обслужва строителната компания "Артекс Инженеринг ", която е в епицентъра на абсурда с евтините, само че първокласни жилища на властта. Заради него оставки към този момент подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, а политическата кариера на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов е под въпрос.
От уеб страницата на адвокатската фирма е видно, че Данаил Кирилов поддържа контактите си с някогашните си сътрудници и даже е преподавател на техни събития.
Тази информация е забавна заради събитието, че клиентите на адвокатската фирма от "Артекс " явно имат доста мощно лоби по върховете на ГЕРБ, а особено за тях при започване на предходната година е импортирана законодателна лобистка корекция.
Публична загадка е, че всички значими поръчкови закони или ремонти биват внасяни след утвърждението на Цветан Цветанов и Данаил Кирилов, който постоянно самичък ги инициира, само че употребява за вносители депутати, които в множеството случаи нямат визия какво внасят.
В свое следствие Полина Паунова от "Свободна Европа " разказва историята на законодателния подарък, който ГЕРБ вършат на "Артекс ", с цел да могат да построят своя небостъргач в столичния квартал "Лозенец ":
"През 2017 година, когато в края на месец януари Народното събрание гласоподава ремонти в Закона устройство на територията (ЗУТ). Благодарение на тези ремонти, компания „ Артекс “ съумява да осъществя знаковия си план – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „ Лозенец “, който сега още се строи. Поправките са импортирани от депутати от групата на ГЕРБ, чийто ръководител е Цветанов, и подкрепени с гласоподаване в зала персонално от него. Поправката е импортирана сред първо и второ четене на закона.
Става дума за небостъргача против хотел "Маринела ", който "Артекс " назовават "Златен век ".
Към оня миг (2017 година) планът за 34-етажна постройка е получил позволение за градеж преди цели 10 години от тогавашния основен проектант на София Петър Диков. То влиза в действие месеци преди да бъде признат подробният организационен проект (ПУП) за региона.
В момента, когато „ Артекс “ стартират строителството съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ), строителните разрешителни важат за пет години, само че се презаверяват за още толкоз, в случай че градежът действително стартира.
Така през 2012 година разрешението за градеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на основен проектант за период от още 5 години. Неговият акт е въз основата на протокол за разкриване на строителна площадка от януари 2010 година По закон това е последното допустимо удължение на периода. Отново по закон строителните действия в края на 2017 година би трябвало да приключат и грубият градеж на постройката да бъде завършен, т.е. тя да е взела Акт 14.
„ През 2017 година нямаше нищо, имаше шубрак и табела, че "Артекс " строи. Самите строителни работи започнаха доста по-късно “, споделя пред "Свободна Европа " юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „ Лозенец “, протестиращ против небостъргача.
Именно затова (незапочналният на процедура строеж) "Артекс " няма по какъв начин да приключи постройката си.
Така се стига до 21 януари 2017 година, когато Народното събрание приема корекция на Закона за устройтсво на територията, съгласно която строителните разрешителни за градежи от първа и второкласен са годни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до оня миг.
Текстовете влизат в действие през февруари същата година - т. е. седем години след формалното разкриване на строителната площадка на „ Златен век “ на "Артекс " и 10 години след издаването на разрешението за градеж.
За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласоподават 76 народни представители. Парламентарна информация сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от Българска социалистическа партия, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС (коалицията на Ковачки).
Сред гласувалите за текста е и ръководителят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от вип-строителството на „ Артекс “. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР