Шефът на отдел Трансгранична кибер престъпност към ГДБОП Явор Колев

...
Шефът на отдел Трансгранична кибер престъпност към ГДБОП Явор Колев
Коментари Харесай

Шефът по киберпрестъпленията: Благодарение на системата "Амбър" над 900 деца са върнати в семействата им

Шефът на отдел " Трансгранична кибер престъпност към ГДБОП " Явор Колев разкри пред bTV по какъв начин новата система във Facebook - " Амбър ", ще оказва помощ в издирването на изчезнали деца.

Идеята е да наблюдава случаите и да оказва помощ в работата на полицията. " На страницата на всеки клиент във Facebook, намиращ се в радиус от 200 километра от мястото на изгубването, ще се вижда един постер с цялостната информация за закононарушението - данните за детето, както и вероятно колата, с която е отвлечено.

При нас нормално информацията се получава в отдел " Издирване ", обработва се, след това се дава в ГДБОП и се изготвя този постер. Идеята е всеки един човек, в случай че забележи детето или автомобила, да се обади на телефона в ГДБОП и ние започваме работа. Информацията се разгласява доста бързо на стената ", разяснява Колев.

" Системата е въведена във Facebook през 2015 година. Тя работи добре, а в Съединени американски щати е още от 1996 година, като тогава са се употребявали радиото, малкия екран и вестниците. Системата " Амбър " е кръстена на изчезнало дете, чийто палач не е открит. Благодарение на нея над 900 деца са върнати в фамилиите им ", сподели Колев и разкри, че България е 15-ата страна, която Facebook позволи да има тази стратегия. " В системата влизат доста острите случаи, тъй като в случай че бомбардираме потребителите във фейсбук с доста случаи, те няма да им обръщат внимание ", изясни той. Той разкри, че в неговия отдел са изобличени над 80 случая на връзки сред педофили и деца. " Тези хора обикновето са доста положителни психолози, те преследват личните си отвратителни потребности и те в този нагон доближават до крайности. Изобретателни са ", съобщи специалистът.

„ Много дребни деца, в това число и моята внучка на 4 година, прекарват доста време в браузване в интернет. Гледа клипчета, непрекъснато е в платформите за видео стрийминг. Там може да попаднеш и на доста неуместно наличие. Но ние не би трябвало да ограничаваме, би трябвало да приказваме с тях и да следим това, което те вършат, да сме наясно, че когато детето е с телефона или таблета, не е в безопасност”, разяснява той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР