Шефът на отдел "Трансгранична кибер престъпност към ГДБОП" Явор Колев

...
Шефът на отдел "Трансгранична кибер престъпност към ГДБОП" Явор Колев
Коментари Харесай

ГДБОП разкри как чрез фейсбук ще помага в издирването на изчезнали деца


Шефът на отдел "Трансгранична кибер престъпност към ГДБОП " Явор Колев разкри по какъв начин новата система във фейсбук - "Амбър ", ще оказва помощ в издирването на изчезнали деца. Идеята е да наблюдава случаите на сходни случаи и оказва помощ в работата на полицията.

"На страницата на всеки клиент във фейсбук, намиращ се в радиус от 200 километра от мястото на изгубването, ще се вижда един постер с цялостната информация за закононарушението - данните за детето, както и вероятно колата, с която е отвлечено. При нас нормално информацията се получава в отдел "Издирване ", обработва се, след това се дава в ГДБОП и се изготвя този постер. Идеята е всеки един човек, в случай че забележи детето или автомобила, да се обади на телефона в ГДБОП и ние започваме работа. Информацията се разгласява доста бързо на стената. От 2015 година е въведена тази система във фейсбук, работи добре, а в Щатите е още от 1996 година, като тогава са се употребявали радиото, малкия екран и вестниците. Системата "Амбър " е кръстена на изчезнало дете, чийто палач не е открит. Благодарение на нея над 900 деца са върнати в фамилиите им ", сподели Колев в ефира на bTV и разкри, че България е 15-ата страна, която фейсбук позволи да има тази стратегия.

"В системата влизат доста острите случаи, тъй като в случай че бомбардираме потребителите във фейсбук с доста случаи, те няма да им обръщат внимание ", изясни той.

Той разкри, че в неговия отдел са изобличени над 80 случая на връзки сред педофили и деца. "Тези хора обикновето са доста положителни психолози, те преследват личните си отвратителни потребности и те в този нагон доближават до крайности. Изобретателни са ", съобщи специалистът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР