Шефът на отбраната на Филипините заяви в неделя, че Китай

...
Шефът на отбраната на Филипините заяви в неделя, че Китай
Коментари Харесай

Филипините предупреждават за китайска окупация в Южнокитайско море

Шефът на защитата на Филипините съобщи в неделя, че Китай се стреми да окупира повече региони в Южнокитайско море , като се базира на продължаващото наличие на китайски кораби, за които Манила счита, че са с екипаж от милиции в противоречивите елементи на стратегическия воден път, оповестява " Ройтерс ".

" Продължаващото наличие на китайски морски милиции в региона разкрива желанието им за по-нататъшно окупиране в Западно Филипинско море ", съобщи министърът на защитата Делфин Лорензана в изказване, употребявайки локалното име за Южнокитайско море.

Това е второто враждебно изявление на Лорензана от два дни насам, когато той повтори апелите на Филипините китайските лодки да изоставен рифа Уитсун, който Манила назовава риф Джулиан Фелипе, ситуиран в границите на изключителната икономическа зона от 200 благи.
 Филипините дадоха отговор на Китай с разполагане на военни кораби в Южнокитайско море
Филипините дадоха отговор на Китай с разполагане на военни кораби в Южнокитайско море

Китай има искания към съвсем цялата акватория

Китайски дипломати обявиха, че лодките , закотвени покрай рифа (които наброяват повече от 200 въз основа на първичните разследващи данни , събрани от филипинските патрули), са се подслонявали от мощно океанско неспокойствие и че на борда няма милиции.

В събота Лорензана сподели, че на рифа Уитсун към момента има 44 китайски кораба макар по-добрите метеорологични условия .

" Не съм простак. Досега времето беше положително, тъй че те нямат причина да стоят там ", сподели той.

Китайското посолство в Манила отговори на мненията на Лорензана, като съобщи, че е " изцяло обикновено " китайските кораби да ловят риба в региона и да се подслонят покрай рифа по време на сурови морски условия. В него се прибавя, " Никой няма право да прави безразсъдни забележки във връзка с сходни действия. "

Международен арбитражен съд анулира настояването на Китай за 90% от Южнокитайско море през 2016 година, само че Пекин не признава решението и построи изкуствени острови в противоречивите води, оборудвани с радари, ракетни установки и хангари за бойни самолети.

" Те са правили това (окупират противоречиви региони ) и преди в Panatag Shoal или Bajo de Masinloc и в рифа Panganiban, безочливо нарушавайки филипинския суверенитет и суверенни права според интернационалното право ", съобщи Лорензана в неделното си изказване.
 Блинкън: Китай работи нападателно и репресиращо в Азия
Блинкън: Китай работи нападателно и репресиращо в Азия

Блинкън и военният министър на Съединени американски щати Лойд Остин са на посещаване в Япония и Южна Корея
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР