Шефът на ООН казва, че наводненията в Пакистан са „лакмус за климатична справедливост“, тъй като помощта изостава

...
Исламабад, Пакистан – Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова международната общност да помогне на Пакистан да се възстанови от миналата годишните катастрофални наводнения, наричайки ги „лакмус за климатична справедливост“.

В обръщение към Общото събрание на ООН (ОС на ООН) в Ню Йорк в сряда, Гутериш каза, че Пакистан е „двойна жертва – на климатичния хаос и на нашата остаряла и несправедлива глобална финансова система, която пречи на страните със среден доход да получат достъп до така необходимите ресурси да инвестираме в адаптация и устойчивост”.

Продължете да четете

списък от 4 елемента ООН казва, че 10 милиона без безопасна вода в засегнатия от наводнения ПакистанДарителите обещават повече над $9 милиарда за възстановяване от наводнения в ПакистанОсем милиона все още може да са изложени на наводнения в Пакистан: ООННаводнения в Пакистан: Съобщение за изменението на климатакрай на списъка

Ръководителят на ООН каза, че Пакистан е отговорен за по-малко от 1 процент от емисиите на парникови газове, но хората там са 15 пъти по-склонни да умрат от свързани с климата бедствия, отколкото хората другаде.

„Бяха обещани милиарди“ от богатите нации след наводненията, каза той, „но огромното мнозинство беше в заеми“. А Пакистан все още чака голяма част от финансирането, добави той.

„Закъсненията подкопават усилията на хората да възстановят живота си“, каза Гутериш по време на специална сесия на Общото събрание на ООН, посветена на катастрофата.

Наводненията от 2022 г., причинени от рекордни мусонни дъждове и топящи се ледници, убиха повече от 1700 души и разрушиха 2 милиона домове, влошавайки продължаващата икономическа криза в страната. Катастрофата тласна още около девет милиона души под прага на бедността в Пакистан.

Правителството изчисли, че потопът е причинил щети на стойност над 30 милиарда долара, тъй като потърси незабавна глобална помощ. ООН и пакистанското правителство проведоха донорска конференция през януари, на която бяха обещани около 10 милиарда долара.

Гутериш каза в сряда, че 69% от тази цел е постигната, но голяма част от нея е в заеми.

Миналата седмица служебният министър-председател на Пакистан Ануар ул-Хак Какар каза, че правителството се опитва да получи 10 милиарда долара, обещани от донорите.

„Опитваме се да гарантираме, че сумите, които са ни обещани и обещани, ще бъдат разпръснати в Пакистан и ще бъдат изразходвани за засегнатите от наводненията“, каза той.

Обръщайки се към Общото събрание на ООН в петък, Какар каза, че планът за възстановяване на Пакистан се оценява на 13 милиарда долара и подробности за конкретни проекти се предоставят на донорите. „Надявам се, че нашите партньори за развитие ще дадат приоритет на отпускането на средства“, каза той.

Какар каза, че Пакистан иска развитите нации да спазват ангажиментите си да предоставят 100 милиарда долара годишно финансиране за климата на по-слабо развитите нации.


Пакистанският експерт по климата Али Таукир Шейх каза пред Al Jazeera, че средствата за подпомагане на наводненията са „монополизирани от федералното правителство, докато рехабилитационните дейности трябва да се извършват от правителствата на провинциите, където са нанесени щети от наводненията“.

Шейх каза, че подобна липса на прозрачност води до оплаквания.

„Беше изготвен и споделен с глобалната общност широк план за рехабилитация, но той не включваше подробности за това как ще бъдат изразходвани средствата, кои области изискват спешно внимание и не беше направен подробен инвестиционен план“, каза той.

Куратулайн Ризван, ръководител на проекта за Indus Consortium, група от организации на гражданското общество, работещи за жертвите на наводненията, каза пред Al Jazeera, че ситуацията в провинция Синд, една от най-засегнатите провинции, е ужасна.

„Работим в пет най-засегнати района на Синд и все още има стотици акри земеделска земя под вода“, каза тя пред Ал Джазира.

Ризван каза, че много селяни се оплакват, че правителството все още не е възстановило училища и къщи.

„Правителството даваше пари в брой, но имаме много хора, които се оплакват, че дори това финансиране се е забавило. Училищата и диспансерите остават затворени, защото не са възстановени след наводненията“, каза тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР