Шефът на ООН Антониу Гутериш заяви в сряда, че израелските

...
Шефът на ООН Антониу Гутериш заяви в сряда, че израелските
Коментари Харесай

Гутериш обяви за незаконни израелските селища в палестински територии

Шефът на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи в сряда, че израелските селища в окупирани палестински територии са противозаконни съгласно интернационалното право. Той предизвести, че градежът им би трябвало да спре, заяви " Анадолската организация ".

" В окупирания Западен бряг и Газа безнадеждността се популяризира, подхранвайки гнева и отчаянието. Всяко ново населено място е още едно затруднение по пътя към мира, сподели Гутериш при откриването на сесията през 2023 година на комисията за практикуване на неотменимите права на палестинския народ.

Отбелязвайки " притеснителната вест " рано в сряда, че израелските сили са умъртвили 10 палестинци и са ранили повече от 80, Гутериш сподели: " Смъртоносните цикли на принуждение не престават да се форсират. Напрежението е до небето. Мирният развой остава в застой. "

Той също по този начин означи " нежната " обстановка в Йерусалим, както и провокациите и актовете на принуждение в и към Светите места и сподели, че позицията на Организация на обединените нации е ясна.

" Статутът на Йерусалим не може да бъде изменен с едностранни дейности ", сподели той.
 Израел няма да узаконява повече селища на Западния бряг
Израел няма да узаконява повече селища на Западния бряг

През идващите месеци

" Демографският и историческият темперамент на Йерусалим би трябвало да бъдат непокътнати - и статуквото на светите места би трябвало да бъде поддържано, в сходство със специфичната роля на Хашемитското кралство Йордания ", сподели той.

Ръководителят на Организация на обединените нации сподели, че " крайната цел " е " преустановяване на окупацията, осъществяване на решение за две страни ".

" Необходими са политическа воля и храброст, с цел да се създадат сложните избори за мир, сподели той. Мир, който поставя завършек на окупацията и подсигурява две страни - Израел и самостоятелна, жизнеспособна и суверенна палестинска страна - живеещи една до друга в границите на сигурни и приети граници, с Йерусалим като столица и на двете страни ", сподели той. " Мир, в който както палестинците, по този начин и израелците се радват на идентична степен на народна власт, благоприятни условия и достолепие в живота си. "

Припомняме, че преди дни от кабинета на премиера на Израел Бенямин Нетаняху обявиха, че  Израел няма да узаконява нови селища в окупирания Западен бряг през идващите месеци.

Решението пристигна след подмолни диалози за попречване на планувано гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по противоречивия въпрос.

На 12 февруари религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху даде позволение със задна дата за узаконяването на девет селища на еврейски заселници , издигнати без утвърждението на държавното управление. С това тя провокира гнева на палестинците, които желаят Западния бряг за своя бъдеща страна.

Този ход беше наказан и от западните сили и арабските сътрудници на Израел, които считат всички селища за противозаконни.

Обединените арабски емирства обаче обявиха на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че няма да бъде гласувана проекторезолюция против заселниците. Позовавайки се на " позитивни диалози сред сътрудниците ", ОАЕ показаха, че вместо това Съветът ще излезе с единомислещо изказване.

Гласуването в Съвета за сигурност можеше да изпита желанието на Вашингтон да наложи несъгласие от името на Израел, откакто обществено предизвести своя съдружник от Близкия изток да не узаконява нови селища.
 Съединени американски щати признаха израелските селища на Западния бряг за законни
Съединени американски щати признаха израелските селища на Западния бряг за законни

Статутът на Западния бряг да се реши с преговори…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР