Шефът на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски се жалва и

...
Шефът на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски се жалва и
Коментари Харесай

Сушата снижи добивите от лозята край Поморие, очаква се ново поскъпване на виното и ракията

Шефът на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски се жалва и от репресиите на страната

Лозари от Поморие желаеха от страната помощ. Пред бТВ те споделиха, че сушата доста снижава добивите им. Те към този момент са сложили системи за капково напояване в лозовите си масиви, само че няма водоизточник и се надяват републиканските управляващи да им обезпечат подобен, с цел да не се прахосва труда им на вятъра. 

Заради продължителната суша и горещото лято тяхната годишна продукция страда, разяснява водещата на „ Тази заран “ Мария Цънцарова.

Колегата ѝ Златимир Йочев пък добави, че акцията по гроздобера е почнала с близо месец по-рано поради неналичието на задоволително превалявания. 

Кореспондентът Лора Стаматис пък посочи, че гроздоберът даже към този момент завършва, което е извънредно за Поморие. Обикновено тук реколтата се прибира до края на септември, само че това лято е незапомнено изсъхнало и горещо, изясни тя. 

„ Не може в тази суша да има положителни добиви от хубаво грозде. Трябва да се мисли за напояване. Нямаме никакви водоизточници, само че би трябвало да се откри метод да се направи поливна апаратура, с цел да се поддържа влага. Такава имаше преди “, сподели пък лозарят Иван Парашкевов.

След като Стаматис посочи, че гроздето в тези лозови масиви се събира в касетки, тъй като е за висококачествено вино, той добави, че това много е по-трудоемко и изясни, че в до момента в който в такива съдове човек може да събере до 300 кг, а в кофи или с комбайна се увелича продуктивността и разноските на стопаните понижават. 

Негов сътрудник пък означи, че тази година реколтата спрямо предходната, която беше рекордно ниска, е малко по-добра. „ Качеството на гроздето в района е великолепно. Винарите ще бъдат удовлетворени, само че добивите са по-ниски, което пък е тежест за лозарите “, добави той.

„ Основните аргументи са сухите години. Те са няколко поред. Опитваме се да построяваме системи за капково напояване, само че няма водоизточници “, съобщи лозарят. 

Шефът на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски пък разяснява, че тази година е доста сложна за гроздопроизводителите. Това ще рефлектира и върху винарите, предвижда той, след което заприказва още веднъж за репресиите от страна на страната.

Тази година ще плащаме по-скъпо, сподели още Чорбаджийски. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР