Шефът на Народния театър Иван Вазов Васил Велев поиска от

...
Шефът на Народния театър Иван Вазов Васил Велев поиска от
Коментари Харесай

Шефът на Народния театър към министър Атанасов: Да направи публичен отчет на сцената ни

Шефът на Народния спектакъл " Иван Вазов " Васил Велев изиска от министъра на културата Атанас Атанасов да направи обществен доклад на мандата си.

" Във връзка с зародилия спор за политиките в бранш „ Сценични изкуства “ на Министерство на културата, поканвам министъра на културата в оставка Атанас Атанасов да направи обществен доклад на мандата си на сцената на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ ", написа във Facebook профила си Васил Велев.

Спорът сред двамата породи след присъединяване на шефа на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Васил Василев в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия на 15 юли 2022 година Василев излезе с рецензии против Министерството на културата излязоха с разяснения по негови изказвания.



В рамките на изявлението си шефът на Народния спектакъл Васил Василев показва: „ Съвсем скоро се завърнахме от Северна Македония, участвахме на фестивал, неподкрепени от страна на страната и нашите политици “.

От институцията на министър Атанасов регистрират: " Не е правилно изказванието, че присъединяване на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ на фестивал в Република Северна Македония не е подкрепено от страната.

Съгласно показания в Министерство на културата с писмо с изх. № 04-01-12/23.02.2022 година Репертоарен проект на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ за 2022 година, спектакълът „ Чудесна неделя за Creve Coeur “ от Тенеси Уилямс е заложен като ново заглавие. Същото заглавие участва и в подадения Репертоарен доклад за първо шестмесечие, играно на камерната сцена и включено и в раздел „ Турне “, играно на Международен фестивал „ Гола месечина “ в Скопие, Република Северна Македония.

По-нататък Васил Василев продължава: „ Ако ние ги намалихме (билетите), ние ги намалихме, с цел да потвърдим на политиците сега на какво равнище ни е ръководството сега. Ако ние ги намалихме, то беше съзнателно и един наш митинг. Защото 2019 година се промени още веднъж един идеален закон, който е основан още 90-те години – Закона за протекция и развиване на културата. Ние в последните години сме изправени съвсем на пазарен принцип, би трябвало да привличаме повече фенове, повече доходи. И 2019 година ни ограничиха дотацията, т.е., в случай че продаваме билети над 20 лв., надлежно ние не можем да взимаме дотация “.

Министерството на културата дава отговор: " По отношение на законодателството в театралните изкуства - организациите, осъществяващи активност в региона на театралните изкуства, се финансират на базов съставен елемент, избран с член 1 от Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 година за одобряване на единни разходни стандарти за съответния държавен културен институт и прихода от продадените билети от личен театрален/музикален артикул. Определянето на цената на билетите за спектакли е напълно решение на управлението на съответната организация.

Единственото ограничаване е, че според Закона за протекция и развиване на културата, дотация по одобрен стандарт се дава за лев доход до 20 лева от цената на билета, като всички осъществени доходи от продажба на билети остават в бюджета на института. Министерство на културата приветства и новаторските маркетингови подходи на управлението на театрите за привличане на нови публики, както и за оптимално разширение достъпа до просвета – каквато е и една от водещите политики на министерството. В този смисъл не излиза наяве за какво на използването на международни практики при популяризирането на театралните изкуства измежду младежите се вменява смисъл на митинг, в случай, че това е една от дълго време открита добра процедура от водещи международни културни институти. "

Васил Василев приказва и за изчезнали заплати през юли: „ В актуализацията на бюджета дадоха милион и трийсет, милион и половина, оправдавам се, в случай че неистина с цифрите, само че милион и трийсет.. ста хиляди за театрални изкуства, и в следващо разпореждане на Министерски съвет част от тези средства бяха разпределени за заплати на администрацията, не бяха ориентирани там, където по хипотеза бяха. Ето и казусът със заплатите, които ще липсват през месец юли. “

От Министерството на културата изясняват какви промени са направени с пренасочени средства за увеличението на парите за работещите в културата: " С Постановление № 162 от 7 юли 2022 година са утвърдени вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/ бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на културата, увеличени са средства за личен състав по бюджетните стратегии за сметка на финансови разноски, планувани за 2022 година за обект „ Крепостни стени от „ Телеграф капия “ до „ Топ капия “ – гр. Видин “.

Тъй като този обект е със статут на недвижима културна полезност с категория „ национално значение “, оповестена за такава в Дъждовни води бр. 85 от 1964 година и предвид на осъществяване на профилирани дейности по консервация и реституция, средствата за тях са обезпечени от одобрените за консервация и реституция по бюджетна стратегия „ Опазване на недвижимото културното завещание “ - приключват от Министерството на културата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР