Шефът на медицинския стартъп Theranos, Елизабет Холмс, ще плати $500

...
Шефът на медицинския стартъп Theranos, Елизабет Холмс, ще плати $500
Коментари Харесай

Най-големите финансови измами в новата история

Шефът на медицинския стартъп Theranos, Елизабет Холмс, ще заплати $500 000 поради следствие от страна на Комисията за скъпи бумаги на Съединени американски щати (SEC) за машинация на вложители.

Властите упрекнаха Холмс и някогашния президент Theranos, Рамеш Балвани за привличането на повече от 750 милиона щатски $ средства от вложители по лъжливи способи.

Според SEC те преувеличават или напряко лъжат за технологиите и финансовите резултати на компанията в презентациите за вложители и в публикации в медиите.

Това надалеч не е първата мошеническа скица в последните десетилетия. По-долу описваме за някои от най-големите финансови измами в бизнеса, ощетили хиляди хора.

 Снимка 364035
Източник:

Чарлс Понци (Дружество за продан на скъпи книжа)

Тип машинация: финансова пирамида. Щети за към 20 млн. $ и наказване 5 години затвор.

Чарлз Понци е финансист лъжец, добил международна популярност: на негово име е кръстена лъжлива капиталова скица известна в света като " скица на Понци ". През 1919 година основава своята компания Securities Exchange, в която той е единствен чиновник и притежател.

Дружеството е записано в Бостън и е наречено " Дружеството за обмяна на скъпи бумаги ". Компанията издава дългови разписки, с които се задължава да заплати след 90 дни $1500 за всеки импортирани 1000 $. Той изплаща тези средства за сметка на новите приходи.

Пирамидата се срутва през лятото на 1920 година заради правосъдно дело от един от вложителите на име Даниелс, който претендира за 50% от облагите на Понци. Замразяват сметките на Понци, той афишира краткотрайно прекъсване на приемането на депозити. Вложителите се втурват да си теглят парите.

На 12 август 1920 година Понци е задържан, открити са отговорности от 7 млн. $ и наличност по сметките 4 млн. $.

Компанията е оповестена в неплатежоспособност, а Понци е наказан през октомври същата година на 4 години затвор.

Бърнард Еберс (WorldCom)

Щети за $100 милиарда, вид машинация: подправени финансови доклад. Наказание: 25 години отнемане от независимост.

Бернард Еберс е американски предприемач от канадски генезис, съосновател и общоприет шеф на телекомуникационната компания WorldCom.

През 2005 година той бе приет за отговорен, че е подправил финансовите резултати на WorldCom за суми общо над 11 милиарда $. Това провокира един от най-големите фалит в историята на Съединени американски щати - през 2002 година компанията с активи за над 100 милиарда $ и дълг над 40 милиарда $ е оповестена във банкрут.

Осъден е на 25 години отнемане от независимост.

Джордан Белфорт (Stratton Oakmont)

Щети за Щатски долар 200 милиона, тип машинация - манипулирането на пазара. Наказание: 22 месеца затвор и санкция от Щатски долар 100 милиона.

Джордан Белфорт през 1990 година основава брокерската компания Stratton Oakmon. Тя се занимава с продажбата на преференциални акции по телефона, като убеждавала вложителите да влизат в лъжливи покупко-продажби.

Stratton Oakmont има повече от хиляда чиновници и финансови транзакции с общ оборот от над един милиард $.

Белфорт е наказан през 1998 година за измами и пране на пари.

 Снимка 364040
Източник:

Джеймс Пол Люис-младши (FINANCIAL ADVISORY CONSULTANTS)

Щети за $311 милиона, тип машинация - финансовата пирамида. Присъда: 30 години затвор и санкция от $156 милиона.

Джеймс Пол Люис младши основава една от най-големите и най-дълго съществувалите финансови пирамиди в Съединени американски щати. За към 20 години Люис получава от вложителите към 311 милиона $, като дава обещание им доста високи приходи.

Измамната скица, който Луис ръководи е класическа финансова пирамида; Парите от новите вложители отиват за възнаграждение на предходните инвеститори включително и за самия Люис.

През 2006 година той беше наказан шикалкавене и пране на пари.

 Снимка 360171
Източник:

Майкъл де Гусман (Bre-X Minerals)

Щети за 3 милиарда $. Тип машинация - подправени данни за златните ресурси.

През 1993 година Майкъл Гусман афишира намирането на златното находище Busang в Индонезия. Първоначално златните ресурси са оценени на 30 милиона унции, по-късно на 70, а най-после на 200 милиона унции. Според някои отчети неповторимият находище съдържа 3-4% от международните златни запаси.

През идващите три години акциите напряко летят нагоре и цената на компанията Bre-X Minerals нараства от 1 до 6 милиарда $.

В последна сметка Bre-X образува партньорство с Freeport-McMoran, американска компания, оперираща в провинция Irian Jaya.

Но преди да поеме отговорностите Freeport упорства да извърши нов одит и да ревизира още веднъж всички данни. Резултатите са зашеметяващи в полето Busang не е златно находище и там няма никакво количество от жълтия метал.

След одита цената на компанията от 6 милиарда $ е сведена до нула, а по необичайно съвпадане основният идеолог на измамата Майкъл де Гусман седмица преди инспекцията пада от хеликоптер.

Самуел Израел Трети ( хедж фонд Bayou)

Щети за Щатски долар 350 милиона, тип машинация - предлага нереалистично висок приход. Наказание: 20 години затвор и санкция от $200 милиона

Американският финансов шарлатанин Сам Израел основава през 1996 година фонд за рисков капитал Bayou, на който е и изпълнителен шеф.

До 2005 година фондът е привлякъл вложения за повече от 2 милиарда $. Междувременно Bayou няма действителни приходи.

Израел употребява класическата пирамида " Понци ": с пари от нови вложители, обезпечава приходите на предходни инвеститори.

През 2008 година съдът откри, че Сам Израел е отговорен за причиняване на вреди, оценени на 350 милиона $.

Джоузеф Накчио ( Qwest Communications International )

Щети за $3 милиарда, вид машинация - търговия с вътрешна информация. Наказание: отнемане от независимост 6 години.

Бившият президент на Американската телекомуникационна компания Qwest Джоузеф Накчио (Joseph Nacchio) е приет за отговорен на 20 Април 2007 по 19 обвинявания за търговия с вътрешна информация.

По време на правосъдния развой в Денвър е открито, че той е продал акции на Qwest Communication за към 50 милиона $, откакто има поверителна информация, че компанията няма да може да реализира финансовите си цели.

 Снимка 364037
Източник:

Бари Минков (ZZZZ BEST INC.)

Щети: Щатски долар 100 милиона, тип машинация - пирамидална финансова скица. Наказание: 25 години затвор и санкция от Щатски долар 26 милиона.

През 1987 година, когато Бари навършва 20 години, капитализацията на неговата компания ZZZZ Best е $280 милиона, а цената на притежаваният от Минков пакет акции се прави оценка на 100 милиона $.

За своя триумф и на компанията му ZZZZ Best " Дженерал мотърс в почистването на килими ", предприемачът чете лекции написа книга, гостува в телевизионното шоу на Опра Уинфри.

Но през 1988 година публицистите разкриват, че тази компания в действителност не съществува не съществува, а за листването й на борсата и провеждането на IPO той е фалшифицирал няколко десетки хиляди документи.

 Снимка 364038
Източник:

Джефри Скилинг (Enron)

Щети за Щатски долар 74 милиарда, тип машинация - подправяне на финансовите резултати. Наказание: Скилинг е наказан на 24 години затвор и санкциониран с Щатски долар 45 милиона.

Джефри Скилинг е упрекнат в 35 измами, покупко-продажби с скъпи бумаги въз основата на вътрешна информация и редица други закононарушения, свързани с банкрута на енергийния колос Енрон.

Той не признава виновността си за по нито една от точките на обвиняването.

Бившият ръководещ шеф на корпорацията Enron Джефри Скилинг получи от американския съд 24 години и 4 месеца затвор за шикалкавене и измами в счетоводните доклади, в най-големия корпоративен скандал в историята на Съединени американски щати.

 Снимка 364036
Източник:

Бърни Мадоф (Bernard L. Madoff Investment Securities)

Щетите за Щатски долар 65 милиарда, тип машинация: финансова пирамида вид " Понци ". Наказание: 150 години затвор и санкция от Щатски долар 170,0 милиарда.

Финансовата пирамида, проведена от Бърнард Мадоф, по оценки на специалисти, е най-голямата сходна спекулация в историята на финансовите измами. Броят на жертвите варира от един до три милиона души и стотици финансови институции, размерът на вредите се прави оценка на към Щатски долар 64,8 милиарда.

Сред жертвите на Мадоф са най-голямата италианска банка Уникредит (101 млн. долара) и японската Номура (303 млн.), френският финансов колос БНП Париба с 464 млн. $ и така нататък Белгийската банка Дексия оповестява, че нейни частни клиенти са вложили във компаниите на Мадоф 107 млн. $. Сред потърпевшите се оказват и доста благотворителни фондации, еврейски организации, както и звезди като режисьора Стивън Спилбърг и издателя милиардер Морт Цукерман.

Истината става ясно, когато високопоставени чиновници в компанията оповестяват пред прокуратурата за неговото признание, че " всичко е било една огромна неистина " и че " новата гигантска скица на Понци " е осъществила " загуби " в размер на 50 милиарда $.

В случая " капиталовата компания " на Мадоф акумулира средства, като дава обещание доста висок дял, без да ги влага в каквито и да било активи. На първите " вложители " се изплаща " дял " от постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрестанен приток на вложители.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР