Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров

...
Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров
Коментари Харесай

Изборът на шеф на КЕВР е противоконституционен. Какво следва?


Шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушаване на Конституцията.

Това реши Конституционният съд с девет гласа и едно изключително мнение – от арбитър Соня Янкулова.

Съдът бе сезиран от ГЕРБ с причините, че е неприемливо да се трансформират разпоредбите и закона за енергетиката в хода на към този момент почнала процедура и че измененията са признати един ден след края на периода за номинации за началник на КЕВР.

Повечето от решенията, признати от енергийната комисия и отнасящи се до електричеството, газа и топлинната сила са признати с болшинство – това значи, че със или без гласа на ръководителя Станислав Тодоров те остават годни и в действие. Не по този начин обаче стои въпросът с решенията, които е взел в персонално качество – те ще бъдат оповестени за несъстоятелни и оскъдни. Такова да вземем за пример е предоставената от Тодоров във вчерашния ден инспекция на „ Столичната-Топлофикация “, която ще бъде прекъсната.

„ С днешното решение КЕВР стопира работа, безусловно стопира работа. В изискванията на рецесия, най-разрушителното за една страна е да остане без ръководители на своите институции. България, както и Европа, се намират в най-голямата енергийна рецесия и физическа сигурност за последните 40 години. Моята молба към народните представители е неотложно да започват процедура за избор на ръководител на КЕВР “, сподели на брифинг Тодоров.

В предаването на bTV „ Лице в Лице “ той разгласи, че е допустимо да бъде още веднъж претендент за ръководител на комисията.

„ Това е един от най-горещите постове в страната поради енергийната рецесия, която следва, само че поради построеното досега, бих се замислил съществено “, посочи шефът на КЕВР.

Казусът разпали нови пристрастености в Народното събрание. От ГЕРБ упрекнаха някогашните съдружни сътрудници, че са трансформирали закона по този начин Станислав Тодоров да дава отговор на нужните условия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР