Шефът на изпълнителната власт в Афганистан Абдула Абдула обяви днес

...
Шефът на изпълнителната власт в Афганистан Абдула Абдула обяви днес
Коментари Харесай

Абдула Абдула се обяви за победител в президентските избори в Афганистан

Шефът на изпълнителната власт в Афганистан Абдула Абдула разгласи през днешния ден победа на президентските избори над сегашния държавен глава Ашраф Гани – надалеч преди оповестяването на каквито и да е публични резултати от вота през уикенда, съобщи Агенция Франс Прес.

Този ход евентуално ще разпали политическо напрежение в Афганистан и връща спомените за оспорвания излаз от предходните избори, когато още веднъж Абдула и Гани се оповестиха за спечелили, предизвиквайки конституционна рецесия, напомня БНР.

„ Имаме най-вече гласове на тези избори. Няма да има втори тур “, съобщи Абдула на конференция, само че без да даде доказателства за изказванието си. И упрекна „ държавни служители “ в интервенция в интерес на сегашния президент.

Предварителни резултати се чакат най-рано на 19 октомври и в случай че един от претендентите получи над 50% няма да има балотаж.

Скоро след изявлението на Абдула първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани претендентите да почитат изборния развой.

„ Очакваме претендентите да упражняват оптималната въздържаност и да изчакат формалното оповестяване на предварителните и окончателните резултати от Независимата изборна комисия “, сподели Могерини.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР