Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг призна, че въвеждането на регулации

...
Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг призна, че въвеждането на регулации
Коментари Харесай

Изслушването на Зукърбърг показа, че Конгресът не разбира що е то "Фейсбук"

Шефът на " Facebook " Марк Зукърбърг призна, че въвеждането на регулации върху фирмите, занимаващи се със обществени медии, е " неизбежно ", и разкри, че даже личните му персонални данни са били компрометирани от злонамерени външни лица. Но след два дни показания наподобява, че Конгресът не знае доста нито за " Facebook ", нито какво да прави с него.

Вчера членове на Камарата на представителите разпитаха нападателно Зукърбърг за данните на потребителите, настройките за сигурност и дали компанията е предубедена по отношение на консерватори. Представители както на Републиканската партия, по този начин и тези на Демократическата обявиха, че може да се наложи въвеждането на регулации, само че нямаше консенсус и не бяха обявени доста елементи по какъв начин може да наподобяват тези ограничения. Нямаше консенсус даже по въпроса кои са най-големите проблеми.

Конгресменът от Ню Джърси Франк Палоун, най-високопоставеният представител на Демократическата партия в комисията, съобщи при започване на чуването, че възнамерява да работи по проектозакони, само че изпитва песимизъм, че Конгресът ще одобри такива. " Просто съм го виждал и преди, още веднъж и още веднъж - организират се чувания и нищо не се трансформира ", съобщи той.

За Зукърбърг, който постоянно се оказваше заставен да изяснява с обикновени термини на два пъти по-възрастни от него конгресмени какво прави неговата компания, чуването можеше да се сметне за победа: акциите на " Facebook " се покачиха с повече от 1%, откакто в понеделник се покачиха с 4.5 на 100. И компанията му си върна повече от 25 милиарда $ от пазарната стойност, които беше изгубила, откакто през март беше разкрито, че компанията " Кеймбридж аналитика ", занимаваща се със събиране и разбор на информация и обвързвана с предизборния щаб на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, е събрала персоналните данни на 87 милиона консуматори, с цел да се опита да повлияе на изборите.

Въпреки това акциите на " Facebook " остават с близо 10 на 100 по-ниско от точката, в която бяха преди абсурда, спад, който докара до загуби от 50 милиарда $ от благосъстоянието на акционерите. Зукърбърг се съгласи да се яви на чуването, до момента в който напрежението се засилваше поради абсурда с " Кеймбридж аналитика " и поради признанието на самата компания предходната година, че е била компрометирана от руснаци, опитващи се да повлияят на президентските избори през 2016 година.

По-рано тази година специфичният прокурор Робърт Мюлър упрекна 13 руснаци и три съветски компании в скрит план за интервенция в президентските избори през 2016 година посредством акция за агитация в обществените медии, която включвала закупуване на онлайн реклами, употребявайки измислени американски имена, както и политическа активност на територията на Съединени американски щати. Много от съветските реклами са били във " Facebook ".

 Изслушването на Зукърбърг сподели, че Конгресът не схваща що е то
© Leah Millis, Reuters

Във вторник Зукърбърг съобщи пред Сената, че компанията е работела с Мюлър по обвързваното му с Русия следствие и се извиняваше още веднъж и още веднъж за метода, по който компанията му се е отнесла към отбраната на персоналните данни на потребителите. " Аз сътворих " Facebook ", аз го управлявам, аз давам отговор за това, което става тук ", съобщи той.

Депутатите от Камарата на представителите бяха малко по-строги към Зукърбърг, в сравнение с сътрудниците им от Сената, доста от които изглеждаха комплицирани във връзка с компанията и точната ѝ активност. Някои от членовете на Камарата го прекъсваха внезапно по време на въпросите, пробвайки се да употребяват оптимално добре четирите минути, с които разполагаше всеки от тях.

Като цяло Зукърбърг резервира хладнокръвие, повтаряйки доста от добре заучените си отговори: Съжалява за грешките на компанията. Работи по технология за изкуствен интелект, която да разчиства речта на омразата и в това време да подсигурява, че няма да има блокирани по неверни аргументи консуматори. Хората имат личните си данни, както го вижда той. И той е минал дълъг път, откогато е основал платформата в стаята си в общежитието преди близо 15 години.

Някои от конгресмените говореха на 33-годишния Зукърбърг, както биха говорили на децата или внуците си, и понякога бяха комплицирани от заплетената работа на компанията му.

В края на отпуснатите му четири минути конгресменът от Републиканската партия Гюс Билиракис от щата Флорида похвали обществената медия, казвайки, че " за нас, възрастните, е прелестно да поддържаме връзка с роднините си ".

Към края на вчерашното чуване Зукърбърг беше прекарал към 10 от последните 24 часа, давайки показания пред Конгреса на Съединени американски щати. По отношение на регулациите съобщи, че е отворен към тях. " Значението на интернет в живота на хората по света нараства и мисля, че неизбежно ще се наложи да се вкарат някои регулации ", сподели той.

Въпреки това конгресмените би трябвало да бъдат деликатни, сподели той, отбелязвайки, че нови правилници или закони може да навредят на по-малки предприятия повече, в сравнение с бегемот като " Facebook ". Председателят на комисията по енергетиката и търговията на Камарата на представителите Грег Уолдън съобщи, че комисията ще прегледа какво може да се направи. " Макар че " Facebook " сигурно се е увеличен, притеснявам се, че не е узрял ", съобщи Уолдън, представител на Републиканската партия от Орегън. " Мисля, че е време да се запитаме дали не е прибързвал и не е счупил прекомерно доста неща ".

Много от въпросите се концентрираха върху " Кеймбридж аналитика ", която е събирала информация преди няколко години посредством тест за установяване на личността, основан от академични академик. Приложението е събирало освен данните на хората, които са попълвали теста, а и - с помощта на слабите ограничавания на " Facebook " - данни от техните другари, в това число данни, които те не са избирали да споделят обществено. След това " Кеймбридж аналитика " се е сдобила с данните и, както се твърди, ги е употребила, с цел да се опита да повлияе на избори по целия свят.

На чуването в Камарата на представителите Зукърбърг съобщи, че персоналните му данни също са попаднали в тази скица. Той съобщи пред Сената, че " Facebook " е бил измамен да повярва, че " Кекмбридж аналитика " е изтрила събраните данни на потребителите и че това " явно е било неточност ". Той увери сенаторите, че през днешния ден компанията би подходила към казуса по друг метод.

Това може да е задоволително, с цел да задоволи към този момент конгресмените. Но ситуацията може да се промени, в случай че представителите на Демократическата партия поемат надзор над Конгреса на междинните избори, които предстоят тази година. Палоун съобщи, че в случай че демократите бяха водеща мощ, " щяхме да оказваме още по-голям напън ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата с "Фейсбук " (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР