Шефът на Европейската комисия взе важно решение.ЕС трябва да може

...
Шефът на Европейската комисия взе важно решение.ЕС трябва да може
Коментари Харесай

Урсула Фон дер Лайен предлага да се отмени правото на вето

Шефът на Европейската комисия взе значимо решение.

Европейски Съюз би трябвало да може да реагира по-бързо на геополитическите събития и би трябвало да се отстрани условието за единогласие при вземането на външнополитически решения, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от „ Политико “ и Българска телеграфна агенция.

„ Във външните работи в действителност би трябвало да преминем към гласоподаване с квалифицирано болшинство “, сподели Фон дер Лайен в изявление за дребна група медии, проведено от нейната канцелария преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица, на която се чака държавните и държавните ръководители да дават формален статут на претенденти за участие в Европейски Съюз на Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен призна, че сериозна смяна в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, даже единствено във връзка с външната политика, ще бъде мъчно постижима. Що се отнася до смяната на условието за единогласие в други области, председателката съобщи, че е невероятно да даде къс отговор. „ Ще би трябвало да прегледаме всеки случай, а не това е мотивът за това изявление “, означи тя. Приемане в Европейски Съюз чакат освен Украйна и Молдова, само че и страните от Западните Балкани - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

По отношение на външните работи Фон дер Лайен съобщи, че е стигнала персонално до твърдото умозаключение, че изискването за единогласие не е безапелационно. „ По отношение на външните работи, считам, че то не е безапелационно, че Европейският съюз е лишен от опция да заеме позиция поради едно блокиране в сериозен случай “, подчерта тя. „ А при скоростта, с която се случват нещата, светът желае да чуе европейския глас “, продължи Фон дер Лайен. „ Скоростта е прекомерно висока, с цел да не се чува този глас непрекъснато или прекомерно постоянно поради блокирането от една страна. Затова наистина съм уверена, че се нуждаем от гласоподаване с квалифицирано болшинство “, допълни тя.

В изявлението Фон дер Лайен съобщи, че очаква 27-те държавни и държавни ръководители да одобряват рекомендацията на Европейската комисия по отношение на статута на претенденти за Украйна и Молдова. Очаква се, че като утвърди рекомендацията, Европейският съвет ще повтори предлагането на Европейска комисия, че от Украйна и Молдова ще се изисква да изпълнят голям брой условия преди началото на формалните договаряния за участие.

В изявлението Фон дер Лайен сподели още, че процесът на присъединение към Европейски Съюз е задоволително еластичен, тъй че страните кандидатки имат забележителна опция да въздействат какъв брой бързо ще се придвижат техните кандидатури. Тя означи, че Словакия и Турция са получили вероятност за участие през 1999 година, само че Словакия се е устремила напред, с цел да стане член, докато Турция в този момент е по-отдалечена от Европейски Съюз, в сравнение с преди 23 години.

„ Словакия искаше да се причисли към Европейския съюз и имаше голямо единение в страната. Отне им пет години и те към този момент са членове. Днес Турция е по-далеч от Европейския съюз, в сравнение с беше през 1999 година Следователно това е доказателство, че нещата не се случват автоматизирано. Не съществува корав модел. Всичко зависи от страната - ние я поддържаме, в случай че е належащо - само че страната би трябвало да потвърди, че е годна за присъединение към Европейски Съюз “, заяви Фон дер Лайен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР