Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел каза на иранския външен

...
Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел каза на иранския външен
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Иран да престане да оказва военна подкрепа на Русия

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел сподели на иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, че Иран би трябвало неотложно да спре военната си поддръжка за Русия и репресиите в Иран. Тази позиция е израз на влошаващите се връзки сред Европейски Съюз и Техеран в миг, когато дипломатическите старания за възобновяване на иранската нуклеарна договорка са в задънена улица, отбелязва Ройтерс. 

Борел, който беседва през днешния ден в Йордания с външния министър на Иран, където и двамата вземат участие в районна конференция, сподели по-късно, че този диалог е бил нужен " на фона на влошаващите се връзки Иран-ЕС ". Засега няма признаци, че договарянията по нуклеарната договорка ще бъдат възобновени, само че Борел сподели, че Европейски Съюз ще продължи да работи с Техеран за възобновяване на съглашението от 2015 година " Договорено бе да държим отворени каналите за връзка и посредством договарянията във Виена да възстановим Съвместния изчерпателен проект за деяние ", написа Борел в Туитър, употребявайки формалното наименование на съглашението. От септември договарянията във Виена са в застой.

Иранският министър е споделил, че западните сили би трябвало да възприемат " градивен " метод, с цел да съживят договорката от 2015 година, заяви иранското министерство на външните работи. Хосейн Амир Абдолахиан е споделил на Борел, че страните по договорката би трябвало " да вземат нужните политически решения " за спасяването й.

Работата по възобновяване на нуклеарната договорка в последно време се усложни. Техеран грубо потуши уличните митинги, избухнали след гибелта на млада жена, а Западът споделя, че Русия употребява ирански дронове във войната си против Украйна. Освен това Техеран форсира работата по нуклеарната си стратегия, а в политически проект това усложнява възможното намаляване на глобите против Иран.

Абдолахиан е декларирал, че страната му " е подготвена да се ангажира непосредствено с Украйна, с цел да отстрани всички недоразумения към позицията на Техеран за войната в Украйна ". Иран призна, че е доставил на Москва дронове, само че сподели, че това е станало преди войната, в която Русия ги употребява против тецове и обекти на гражданската инфраструктура. Иранският външен министър е осъдил западната поддръжка за митингите в Иран и " противозаконните " наказания, наложени на страната му. Той е декларирал, че Техеран е подготвен да завърши виенските договаряния въз основата на постигнатото проектоспоразумение. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР