Шефът на ЕСО Ангелин Цачев (вляво) заявява, че финансите на

...
Шефът на ЕСО Ангелин Цачев (вляво) заявява, че финансите на
Коментари Харесай

ЕСО отчете печалба от почти 24 млн.лв. през 2019 г.

Шефът на ЕСО Ангелин Цачев (вляво) декларира, че финансите на сдружението са в положително положение, а отговорностите се обслужват в период.

© Цветелина Белутова Държавният Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО), който ръководи електропреносната мрежа на страната, е на облага от 24 млн.лв. през 2019 година. Това обаче е понижение с 8 млн.лв. по отношение на миналата година, демонстрира финансовият доклад на компанията.

Основните доходи на ЕСО идват от услуги като достъп и транспорт през преносната мрежа. Затова и въздействие върху по-слабия резултат на сдружението има забележителния спад (с 14.23%) на количеството електрическа сила за продажба, върху което се дължат тези суми.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Влияние оказва и пониженото количеството на творби ток в страната (с -5.18%), както и пониженото ползване (с -1.69%), се показва още в доклада на компанията.
КАПИ i ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ЕАД Собствен капитал 2212,0 Печалба 32,2 Активи 2755,2 Пасиви 543,2 Брой заети 658 Приходи 702,9 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
От ЕСО отдават свиването на облагата си и на понижения експорт на " български " ток, както и на обстоятелството, че от 1 юли м.г. за изнесеното количество електрическа енергия с генезис " България " към този момент не се дължат цени за достъп и транспорт.

Къде отива облагата

В доклада, подписан от шефа на сдружението Ангелин Цачев, от ЕСО дефинират финансовото си положение като положително и акцентират, че отговорностите на сдружението са настоящи и се обслужват в период. Общата сума на настоящите пасиви е 125.2 млн.лв., като в нея влизат отговорностите към свързани предприятия, към сътрудници, данъчни отговорности и други

Все отново от сдружението вършат ангажимента, че приходите са с " изменчив темперамент " и не водят до основаването на трайна наклонност при образуването на позитивен финансов резултат.

От друга страна въздействие на финансите на ЕСО би оказало и вероятно следващо решение на компанията-майка - БЕХ за погашение на спомагателен дял. Това би довело до ликвиден риск под формата на недостиг и несъблюдение на значими енергийни планове.

С решение на холдинга от есента на м.г. ЕСО е изплатил спомагателен дял в размер на 100 млн.лв., откакто през 2018 година бяха изплатени още 122 млн. лева дял. Така ЕСО, което преди някоко години имаше над 500 млн. лева по сметктие си към този момент разполага единствено с 204 млн. лева Освен към БЕХ съществени средства се влагат и в нови далекопроводи.

Иначе повода БЕХ да взима огромна част от средствата на печелившите си сдружения като ЕСО и АЕЦ " Козлодуй " е, че по-този метод се покриват дупките в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и задълженията на " Топлофикация София " към " Булгаргаз ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР