Шефът на ДСБ иска назначаване на наши хора“ и изпреварваща

...
Шефът на ДСБ иска назначаване на наши хора“ и изпреварваща
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Съветник на Денков към военен разузнавач: Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Той иска да назначи приближени хора в службите за сигурност!

Шефът на ДСБ желае назначение на „ наши хора “ и изпреварваща информация по съответни тематики във формата на „ опорки “

Стефан Ташев

Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният има намерение, при създалата се все още конюнктура в бранш сигурност, да назначи свои доближени хора на управителни постове в службите за сигурност. Тези думи са изречени от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков Веселин Марков, той и все още е подобен, при среща-разговор с шеф на дирекция в Служба „ Военно разузнаване “, в кафене в центъра на София.

Военното разузнаване.

Предисторията-съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ бяга пред вятъра

Предисторията на описаната нагоре сценка стартира на 27 март. Тогава в ефира на Българска национална телевизия съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ и началник на партия ДСБ Атанас Атанасов се оплака, че поради опитите си да „ реформира “ службите е получил „ разработка “ на Военното разузнаване против него.

„ Аз бях този, който най-вече упорства да има промени в службите. Предлагах съответни механизми по какъв начин това да се случи. И знаете ли какво получих отсреща – разработка от военното разузнаване против мен “, изрева Атанасов. От последвалото опровергаване на Военното разузнаване по-късно стана ясно, че Атанасов е бягал „ пред вятъра “, филмът не е шведски, а руски и не са го „ разработвали “ военните разузнавачи, а той тях.

По-точно опитал е да вербува двама шефове на дирекции в Служба „ Военно разузнаване “-СВР, с цел да работят персонално за него. Което е закононарушение по работа и жестоко нарушение на закона. Затова СВР сезира и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов за дейностите на шефа на ДСБ, станал известен преди време с създаването „ Гном “ от някогашните си подчинени в НСС. Два дни по-късно министърът на защитата Тодор Тагарев, директен шеф на Военното разузнаване, разгласи пред медиите, че за дейностите на Атанасов е сезирал министър председателят Николай Денков.

Истината-Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов пробва да вербува двама чиновници на СВР с медиатори

Твърденията на Атанас Атанасов са тъкмо противоположни на истината. За какво става дума?

Breaking.bg разполага с рапортите на двамата чиновници от Служба „ Военно разузнаване “, които след опита за вербовка от страна на Атанасов и негови доближени като съветника по национална сигурност на премиера Денков-Веселин Марков, са уведомили неотложно шефа на СВР бригаден военачалник Венелин Венев и са били подложени на детектор на лъжата, който е удостоверил техните изказвания. Рапортите бяха показани първо в предаването „ Честно казано “ на Люба Кулезич по телевизия „ Евроком “ на 28 март 2024 година (Линк с предаването вижте в края на текста).

Според рапортите през юли м.г. двама шефове от СВР са били привикани на диалог в кафене „ Ларгото “, в центъра на София, до Министерски съвет, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков-Веселин Марков по поръчка и по самодейност на ген. Атанасов с предложение за кариерно израстване в службата против персонална преданост и даване на вътрешна служебна информация. И де факто, и де юре този вид вербовка е противозаконна и съставлява опит за образуване на паралелна частна загадка конструкция за персонална политическа приложимост.

Първият чиновник на СВР е разговарял с хората на Атанасов сред 14,15 и 15,10 часа, а вторият в 16,30 часа в един и същи ден.

Ще ги назоваваме условно Разузнавач 2 и Разузнавач 1.

От рапорта на Разузнавач 2 излиза наяве, че той е потърсен по мобилно приложение от човек, представящ се като Христо Панайотов. На срещата въпросният Панайотов декларира, че е чиновник на Националната работа за охрана-НСО. Служителят на НСО изяснява на Разузнавач 2, че „ контактът се реализира от името на Стамен (Стамен Генов). И, че лицето Панайотов е получил първични данни за Разузнавач2 точно от Генов. (Кой кой е сред медиаторите на Атанас Атанасов вижте по-долу в текста).

На срещата идва съветникът по национална сигурност на премиера Денков-Веселин Марков.

Който декларира на Разузнавач2 следното: Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният има намерение, при създалата се все още конюнктура в бранш сигурност, да назначи свои доближени хора на управителни постове в службите за сигурност.

„ Понеже не може да в профил шефът на Служба „ Военна информация “ Атанасов е изявил искания да има собствен човек измежду зам.-директорите, без значение от останалите политически сътрудници “, споделя пред Разузнавач2 още Марков.

Съветникът на Денков дава още детайлности: Вече са задействани процедурите в другите служби. Те с Атанасов имали човек за заместник-директор на СВР, само че той бил отхвърлен. Визиран е Мартин Расийски.

Разузнавач 2 му изяснява, че позицията на четвърти зам.-директор на СВР е отстранена, а на останалите към този момент има назначени титуляри.

Марков обаче отвърна, че в скоро време ще бъде отхвърлен един от зам.-директорите на службата като „ най-слабо звено “.

„ От мен се искаше да дам единодушието си да бъда назначен на негово място.  Разбира се, това щяло да се удостовери след персонална среща с ген. Атанас Атанасов, който сега бил зает с политически диалози “, написа в рапорта си Разузнавач 2. Затова срещата с шефа на ДСБ щяла да се състои след няколко дни.

„ Изразих подозрения, че към сегашния миг би могло да се окаже напън върху шефа на СВР и министъра на защитата за сходни назначения “, написа разузнавача.

Марков му дава отговор, че ген. Атанасов имал лостове за оказване на въздействие върху двамата, по този начин, че проектът му да се осъществя.

„ Директно сложих въпроса какво се чака от мен в подмяна на единодушие да поема поста. Марков обясни, че ще се желае оказване на подпомагане при назначение на „ наши хора “ в СВР, даване в прелиминарен порядък на изпреварващи данни по съответни тематики, както и шерване на сведения под формата на опорни точки….

Марков описа, че имал богат действен опит в някогашната Национална работа за сигурност, в следствие в ДАНС. Бил е действен служащ. Работили дружно с ген. Атанасов и имали близки връзки с него.

Генералът знаел кое и по какъв начин да приказва. Пред камерите казвал това, което се очаквало да се чуе, само че действително работил съгласно съответната обстановка и ползите си, написа в рапорта до началниците си Разузнавач2.

Срещата с Разузнавач1 е извършена сред 14,15 и 15,10 часа в кафене „ Ларгото “. Той е потърсен не от индивида от НСО Панайотов, а от о.р. полк Веселин Иванов, някогашен шеф на СВР и лице показало се като като Митко Йорданов, някогашен офицер от Военното контраразузнаване-ВКР.

Както и на втората среща към тях се причислява съветника на Денков Веселин Марков. Подобно на диалога с Разузнавач2 Марков предлага поста на „ зам.-директор на СВР по сигурността “ и на другия чиновник. И Разузнавач1 декларира, че тази служба е закрита, само че Марков му изяснява, че това не е необикновен проблем.

„ Подчертах, че кадрови промени в управлението на службата, без координиране с шефа на СВР, няма по какъв начин да се одобряват и осъществят, на което ми беше отговорено, че съществуват лостове, които ще обезпечат позитивна реакция на ген. Венев “, написа в рапорта си Разузнавач1.

От него Марков желае „ наблюдаване на насоката на работа на службата “.

След срещите с хората на Атанасов двамата чиновници на СВР неотложно осведомят началниците си, пишат рапорти и са подложени на детектор на лъжата, който удостоверява изказванията им. Шефът на СВР пък осведоми за грубия политически напън директния си началник-министъра на защитата Тагарев. Според неофициална информация Тагарев е бил гневен от дейностите на Атанасов и хората му и от своя страна рапортува на образеца Денков и шефа на „ смяната “ Кирил Петков.

Двамата и все още резервират цялостно безмълвие по тематиката.

Според осведомени дуетът Денков-Петков е държал този скандал като „ коз “ в ръцете си за изстудяване, в подобаващ миг, на прекомерните мераци на Атанасов съм службите.

Петков и Атанасов към този момент кръстосаха шпаги по тематиката ДАНС. Когато на договарянията с ГЕРБ-СДС Атанасов се опита да пробута за началник на ДАНС въпросният Веселин Марков, само че срещна твърдия отвод на Кирил Петков.

Разривът сред тях се корени в предишното, тъй като Марков като зам.-шеф на ДАНС дружно с другия заместител Иван Драшков интензивно работеха против шефа Петко Сертов и съветника му Алексей Петров, стигна се до потребление на СРС-та, компромати и кавги сред двете групировки и министър председателят Станишев изгони Драшков и Марков от организацията.

Бащата на Кирил Петков-Петко Змията е непосредствен с Алексей Петров, по неговите самопризнания приживе, което довело и до абсурда с Атанасов.

Кои са медиаторите?

Кои са медиаторите на Атанасов, с чиято помощ той пробва да вербува военни разузнавачи да му пишат „ опорни точки “?

Споменатият нагоре Веселин Марков е някогашен началник на Дирекция „ Икономическа и финансова сигурност в НСС-ДАНС, след това зам.-директор на организацията. Марков е от кръга „ Монтерей “ на починалия Любен Гоцев, правилен човек на Иван Драшков.

Веселин Марков, с голата глава и Иван Драшков, с мустаците, на погребението на ген. Любен Гоцев. СНИМКА: ВЕСТНИК ФИЛТЪР

Марков бе консултант на Атанасов в Народно събрание, а след сформирането на кабинета на „ сглобката “ бе организиран за консултант на Денков по националната сигурност. Какъвто е и сега. Дори след абсурда със СВР той си остана на поста. Според осведомени той не е „ консултант “, а човек, който управлява премиера в оставка  Николай Денков.

Споменатият от Разузнавач2 медиатор Стамен Генов е някогашен шеф на Дирекция „ Военна сигурност “ в Главна дирекция „ Вътрешна сигурност “ на ДАНС. Името му изплува в оповестения от вестник „ Капитал “ стенографски протокол от визитата на ръководителя и зам.-председателя на вътрешната комисия в Народно събрание Минчо Спасов и Татяна Дончева в ДАНС през 2008 година Двамата идват гневни откакто излиза наяве, че от организацията са събирали разпечатки от техни телефонни диалози. Това бе началото на абсурда в ДАНС.

Публикацията в „ Капитал “ за абсурда с разпечатките на депутати през 2008 година. Генов е диресктор на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС).

Генов и другият медиатор Йорданов, който също е от Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС), са хора на Атанасов, настояват осведомени.

Веселин Иванов е дълготраен зам.-директор на СВР и за малко, през 2015 година, шеф на службата.

Ако прокуратурата стартира следствие би трябвало да бъде издирено и лицето Панайотов, който прави първият контакт със служителя от СВР и се показва за офицер от НСО.

Скандалът е голям, само че се прави опит да се покрие

Скандалът с Атанас Атанасов е голям, даже за нашата страна, обръгнала на сходни през годините на прехода. Партиен водач, съпредседател на Народното събрание група, номиниран и за началник на Народното събрание, прави опит да вербува хора от Военното разузнаване, като им дава обещание високи постове. Това в действителност е „ промяната в службите “, за която Атанасов, Кирил Петков и Христо Иванов ни проглушиха ушите. Създаване на „ частни служби “ и оказване на подпомагане при назначение на „ наши хора “ в СВР, даване в прелиминарен порядък на изпреварващи данни по съответни тематики, както и шерване на сведения под формата на опорни точки….

Въпреки това всички „ национални медии “ мълчат за абсурда, прави се опит той се да покрие, дори някаква си зам.-председателка на ДСБ поискала оставката на шефовете на служби…..защото разработвали ген. Атанасов. Има заплаха чиновниците на СВР, които доблестно са си свършили работата по закон, да бъдат „ мачкани “ и даже уволнени.

И най-после. В диалога с Разузнавач2 Веселин Марков му споделя, че към този момент са задействани процедурите в другите служби.

Това може да значи единствено едно. Че хората на Атанасов се блъснали на камък в СВР, само че дали не са пробили в „ другите служби “ със същия метод?

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР