Шефът на Държавна агенция “Разузнаване” генерал Драгомир Димитров е на

...
Шефът на Държавна агенция “Разузнаване” генерал Драгомир Димитров е на
Коментари Харесай

Топ разузнавач отива генерален консул в Мюнхен

Шефът на Държавна организация “Разузнаване” военачалник Драгомир Димитров е на път да извърши едно свое житейско предпочитание - да се върне на работа в Германия. Той беше част от екипа в Берлин на дипломат Меглена Плугчиева преди повече от 10 години, разкрива в. „ 24 часа “.

Преди седмица на закрито съвещание държавното управление е одобрило назначението на шефа на разследващата организация за общоприет консул на България в Мюнхен. На съвещанието тази сряда трябваше да бъде признато и и държавно решение за освобождението от поста на шефа на разузнаването, което обаче не се е случило. Причината е, че към момента президентът Румен Радев не е съгласувал предлагането на Министерския съвет за нов шеф на Държавна организация “Разузнаване”. Радев е в Брюксел на срещата на върха на НАТО. Въпреки че организацията е подчинена на държавното управление, нейният шеф се назначава с декрет на президента.

“24 часа” потърси Драгомир Димитров, само че не съумя да се свърже с него до публицистичното привършване.

Кадровият шпионин оглави през 2012 година Националната разследваща работа и е един от дребното нейни ръководители, който обществено не влезе в нито скандал.

59-годишният военачалник е съвсем неузнаваем в медиите, защото отклоняваше поканите за изявленията през всичките тези години. По негово време националната разследваща работа бе девоенизирана със закон и военачалник майорът стана общоприет шеф на новата Държавна организация за разузнаване.

Драгомир Димитров потегля по кариерната стълба нагоре в първите дни на януари 2002 година, когато оглавява великотърновската дирекция на Министерство на вътрешните работи, следва дипломатическата кариера в Германия и назад в разузнаването, което управлява сполучливо в последните 6 години. Източници от държавното управление импровизирано споделиха, че ген.Димитров е ръководителят на спецслужбата, която е предоставяла най-качествената и вярна информация за външните рискове пред България.

През 2015 година Драгомир Димитров бе назначен за шеф на ДАР с декрет на тогавашния президент Росен Плевнелиев. По закон мандатът на шефа на разузнаването е с дълготрайност от 5 години и този на Димитров изтича през 2020 година

Шефът на разузнаването поема на процедура овакантения през май 2017 година пост на общоприет консул в Мюнхен. Там бе Антоанета Байчева, която обаче от май месец предходната година е шеф на политическия кабинет на вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева. Едва с решението за назначение на Димитров обаче държавното управление освобождава Байчева от поста на общоприет консул.

Нов ще е и генералният консул на България в Милано. С решение на държавното управление сегашният Росен Руфев се прибира в България, а постът се поема от Таня Димитрова. Тя е дипломат на България в Хърватия от 2012 година и не е посланик от кариерата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР