Шефът на ДАНС за Nexo: Купували са имоти у нас

...
Шефът на ДАНС за Nexo: Купували са имоти у нас
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС за Nexo: Купували са имоти у нас и в чужбина с пари от оборота


Шефът на ДАНС за Nexo: Купували са парцели у нас и в чужбина с пари от оборотал В Държавна организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) тече инспекция за реализиране на съмнителни финансови интервенции и подозрения за пране на пари от криптобанката Nexo, напомни ръководителят на комисията Пламен Тончев.
Той участва на чуване в парламентав специфичната комисия, която депутатите сътвориха по проблема. Божидар Божанов от „ Демократична България “ означи, че по въпроса би трябвало да се разкрие оптимално доста информация, само че не и в несъгласие на закона. Йордан Цонев (ДПС) от своя страна акцентира, че никой народен представител няма право да узнава данъчни секрети.И зададе въпрос към Тончев: ДПС си е сложила избрани цели в тази комисия. Не бизнес практиките на която и да е компания, това нас не ни интересува. Винаги сме защитавали бизнеса, когато той е легален. Нас ни интересува друго като политици – обект на следствието на ДАНС ли е политическа корупция,
връзка с политици на компанията, или нейни чиновници “?
Цонев се поинтересува дали в България има хора, които „ купуват цели партии “, като визираше „ Демократична България “, към която са постъпвали дарения от физически лица, които са чиновници на Nexo.

Председателят на ДАНС отговори, че Агенцията не е политическа полиция. „ И следствието в Прокуратурата е в напълно начален стадий. Този въпрос е хубаво да се разиска с наблюдаващия прокурор. Лицата, които са направили престъпления, ще носят наказателна отговорност. Не знам дали следствието ще докара до определяне на незаконосъобразно финансиране на политически субекти “, разяснява той.
Асен Василев (ПП) означи, че на чуването
не присъсътва представител на Прокуратурата, макар че е бил поканен. Той попита Тончев дали в хода на следствието има получени сигнали от външни партньорски служби, или следствието е тръгнало от информация, добита от ДАНС.

„ Прокуратурата си разрешава да приказва повече пред медиите, в сравнение с пред българския парламент “, възмути се Василев.

„ Отговорът в този формат е комплициран. След формиране на нашата инспекция сме осъществили продан на информация с непознати партньорски служби “, отвърна шефът на ДАНС.
Налице ли са данни за заобикаляне на Закона за
политическите партии в частта му по повод дарения към партии, попитаха от „ Възраждане “.

Пламен Тончев изясни, че инспекцията, която ДАНС прави, е за реализиране на съмнителни финансови интервенции. „ Не проверяваме активността на политически партии “, акцентира той. И добави: „ Извършва се инспекция за притежавано имущество от притежателите на компанията и свързани с тях лица “.

Председателят на ДАНС разгласи още, че инспекцията е стартирала през юли. „ През юли 2022 година постъпи информация за съмнителни финансови интервенции на „ Нексо “. Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в доста страни, в това число офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени.
Сезирана е прокуратурапа през септември 2022 година
Образувана е инспекция, а по-късно досъдебно произвеждане “, сподели Тончев.

„ Придобита е банкова информация за лицата и компаниите със съмнителни банкови интервенции. Генерирани са обороти в огромни размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от ръководството на „ Нексо “, с които са купувани парцели – бизнес здания и туристически дестинации. Имат сдружения в ОАЕ, Съединени американски щати, Естония, Англия “, сподели още той в ревюто си.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР