Шефът на антикорупционната агенция (КПКОНПИ) в оставка Сотир Цацаров си

...
Шефът на антикорупционната агенция (КПКОНПИ) в оставка Сотир Цацаров си
Коментари Харесай

Сотир Цацаров си върна достъпа до секретна информация

Шефът на антикорупционната организация (КПКОНПИ) в оставка Сотир Цацаров си е върнал достъпа до секретна информация, който бе лишен от ДАНС в средата на януари. Информацията бе обявена от пресцентъра на КПКОНПИ в петък. Решението за връщането на достъпа е на Държавната комисия по сигурността на информацията, пред която Цацаров е обжалвал решението на ДАНС.

Едновременно с това се оповестява, че Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане против Цацаров. Той бе сезирал прокуратурата за искане за инспекция дали има данни, че е направил закононарушение, което да го изкара обезсърчителен пред ДАНС.

" Потвърждавам още един път, че отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението, което имам като някогашен арбитър и основен прокурор към ДАНС и към чиновниците в нея ", разяснява Цацаров в петък.

На 14 януари достъпът на Цацаров до секрети бе лишен от ДАНС след направена инспекция за надзор за надеждността му, а новината бе обявена персонално от премиера Кирил Петков. Ден преди този момент Цацаров разгласи, че подава оставка като началник на организация, считано от 1 март.

Проверката на ДАНС, която докара до лишаване на достъпа, беше почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като " ЦУМ-гейт ", е изнесъл класифицирана информация.

Тогава Цацаров изясни, че вътрешният министър Бойко Рашков е имал предпочитание да се саморазправи с него, в това число и поради инспекцията за парцелите му, а министър председателят Кирил Петков пробва да отклони публичното внимание " от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен ".

" Имаше хора със статут на недосегаеми, разпоредбите за тях можеше да се съблюдават или да не се съблюдават. Това време свърши ", съобщи министър председателят Кирил Петков по проблема " Цацаров.

Бившият основен прокурор стана началник на КПКОНПИ през декември 2019 година след оставката на предходния шеф Пламен Георгиев, който бе организиран като консул във Валенсия. След напускането на антикорупционната организация на 1 март Цацаров ще стартира работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР