Шефът на американската дипломация Рекс Тилърсън може да бъде сменен

...
Шефът на американската дипломация Рекс Тилърсън може да бъде сменен
Коментари Харесай

Тръмп подхрани слуховете за смяна на Рекс Тилърсън

Шефът на американската дипломация Рекс Тилърсън може да бъде заменен през идните седмици.

Според „ Ню Йорк таймс “ шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео може да размени досегашния държавен секретар Тилърсън.  

Президентът Доналд Тръмп нито удостовери, нито отхвърли изявленията, появили се в пика на напрежението сред Съединени американски щати и Северна Корея след изстрелването на новата балистична ракета тази седмица.

„ Тук е. Рекс е тук “, беше единственият коментар на Тръмп, който подхрани подозренията за желанията му, отбелязва Франс прес.

Отношенията сред Тръмп и Тилърсън са сложни и от време на време се появяват спекулации за промяната на държавния секретар. На този стадий няма такова известие, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс. По думите й някогашният мощен човек в ExxonMobil е концентриран върху приключването на първата „ необикновено сполучлива година “, както и цялото държавно управление на Тръмп.

Държавният секретар управлява към 70 000 дипломати, длъжностни лица и чиновници в над 250 посолства и консулства на Съединени американски щати по света.

„ Тилърсън обича работата си. Той има няколко срещи през идната седмица с министри от Европейски Съюз в Брюксел, Виена и Париж “, съобщи говорителката му Хедър Нойър.

В началото на октомври Тръмп обществено скастри държавния си секретар, който разкри, че има канали за връзка, които могат да се употребяват за изследване желанията на Северна Корея. „ Той си губи времето с договаряния “, избухна президентът. Няколко дни по-късно тв NBC News заяви, Тилърсън е нарекъл Тръмп „ дебил “ в края на съвещание на Пентагона.

Ако Майк Помпео оглави Държавния департамент, сенаторът от Арканзас Том Котън, доближен на Тръмп, може да оглави Централно разузнавателно управление на САЩ.

Бившият американски договарящ за Близкия Изток Арън Дейвид Милър отбелязва, че и идващият началник на дипломацията ще падне в същата клопка, заставен да работи с президент, „ Който не почита нито дипломацията, нито Държавния департамент, нито основаването на политики “.

Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт разкритикува в публикация за „ Вашингтон пост “ „ вредите “, нанесени върху американската дипломация от екипа на Тръмп.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР