Шефът на АИКБ направи изявление след важната среща с Румен

...
Шефът на АИКБ направи изявление след важната среща с Румен
Коментари Харесай

Шефът на АИКБ след срещата при президента: Компенсацията за тока да е функция на цената, а не фиксирана

Шефът на АИКБ направи изказване след значимата среща с Румен Радев.

Анализирахме в детайли обстановката. Нямаме разлики с президента и обсъдихме вероятни разновидности за реакция. Стигнахме до извода, че най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар посредством възобновяване на част от надвзетите суми по отношение на рисковите цени на тока. 

Това сподели пред БНР Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), след среща при президента с представители на работодателските организации, на която беше разисквана енергийната рецесия.

По думите му свръхпечалбата в АЕЦ " Козлодуй ", в НЕК и във Фонда за сигурност на язовирната система са задоволителни за компенсиране на всички консуматори на свободния пазар - предприятията в индустрията, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, музеи, театри.  " Европейската комисия е дала набор от благоприятни условия - " ковчеже с принадлежности ", и там е записано категорично, че директно компенсиране на всички не е държавна помощ, защото е за всички, пазарът не се изкривява ", добави той. 

Велев акцентира, че компенсацията би трябвало да е функционалност на цената, а да не е закрепена. Представителите на работодателските организации са предложили основаване на експертен съвещателен съвет по енергетика.  " Важно е да се знае, че България има положително решение и може да извлече конкурентни преимущества от цялата обстановка. Имаме късмет да се включим в преразпределението на веригите на доставки и да увеличим продажби и заплати с двуцифрено число ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР