Шефът на агенцията за подслушвания ще има мандат от пет

...
Шефът на агенцията за подслушвания ще има мандат от пет
Коментари Харесай

Парламентът се разбърза да даде мандат на шефа на ДАТО

Шефът на организацията за подслушвания ще има мандат от пет години. Това предложение за промени в Закона за СРС ще бъде прегледано от спецкомисията за надзор на службите в Народното събрание. 

Редакцията е по самодейност на депутати от ГЕРБ и съгласно нея ръководителят на Държавна организация " Технически интервенции " би трябвало да има петгодишен мандат с опция той да бъде още един единствено един път. Мотивите за измененията са, че с тях се цели уеднаквяване на практиката в другите служби, чиито началници имат мандат. Не излиза наяве обаче, за какво това се прави с близо четири години забавяне, след като датират първите промени в закона, с които се регламентира основаването на ДАТО.

Както OFFNews писа бързането за внасянето на измененията е фактът, че все още ръководителят на ДАТО Цветан Китов извършва длъжността без за това да има публикуван президентски декрет, както се изисква от закона. На 23 август държавното управление предложи на президента Румен Радев да издаде декрет за назначението на Китов. До момента обаче това не е реалност, а президентът не е привързан със период за издаването на указа. 

По този метод легитимността на подписваните от него позволения за използване на специфични разследващи средства (СРС) може да бъде сложена под въпрос.

Назначението на Китов се трансформира в правна неразбория, откакто държавното управление изиска да го назначи за втори мандат по анулирани текстове от Закона за СРС.

В първия вид на закона от 2013 година, по който беше назначен Китов от държавното управление на Пламен Орешарски, ръководителят на ДАТО получава 4-годишен мандат без за това да се желае президентски декрет. В редакцията на текста от 2015 година мандантостта отпада, само че се вкарва условие за издаването на президентски декрет. С искането си от август държавното управление на Борисов желае втори мандат за Китов, което към този момент не е условие в в този момент настоящия закон. В същото време се желае за това да бъде публикуван декрет, както гласи новата редакция на текста. 

Промените в закона идват на фона на свадите, които се развихриха в последните месеци към службата, откакто прокуратурата лиши позволява до класифицирана информация на зам.-шефа на Бюрото за надзор на СРС. Това на процедура е органът, който управлява ДАТО. В отговор шефът на Бюрото Бойко Рашков изнесе информация са редовно нарушение на закона и за използване на противозаконни СРС.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР