Шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов с нова

...
Шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов с нова
Коментари Харесай

Нова заповед на шефа на Агенцията по храните спря Евролаб 2011 да разтоварва на границата

Шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов с нова заповед спря компанията “Евролаб 2011” да товари и разтоварва камиони с плодове и зеленчуци, влизащи на “Капитан Андреево” от Турция. До тази развръзка се стига без значение че Върховен административен съд финално удостовери, че компанията може да разтоварва камиони на границата и отхвърли следващо пояснение на решението си. От Агенцията по храните показаха пред Mediapool, че не работят срещу решението на съда, а в противен случай посредством заповедта извършват съответно написана негова констатация . В неделя на ревизия на пункта бе и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев откакто в събота стана ясно, че там се вият опашки от тирове, а чиновниците на Агенцията по храните се охраняват от жандармерия поради чиновници на частната компания.

Как Агенцията по храните извършва решението на Върховен административен съд

" В решението си Върховен административен съд показва, че няма законова наредба за осъществяването на товаро-разтоварна активност на граничния пункт. Именно по тази причина ние взехме решение и изпълнихме тъкмо тази констатация на съда - регламентирахме кой може да прави товарно-разтоварната активност на границата ”, уточни пред Mediapool проф. Христо Даскалов.

В елементи, в заповедта е написано, че само чиновници на Агенцията по храните могат да правят тази товарно-разтоварна активност, защото тази активност е част от формалния фитосанитарен надзор на страната , сподели Даскалов. Заповедта е оповестена и на уеб страницата на Българската организация за сигурност на храните, само че той от през вчерашния ден е недосегаем, защото изненадващо се оказва обект на хакерски офанзиви .

" Тази заповед бе разисквана с необятен кръг от адвокати и за аргументирането ѝ се цитират редица еврорегламенти освен ", сподели още Христо Даскалов.

“Законодателството е разтегливо разбиране. Искаме всичко да е по закон в България, като се гледа цялата законодателна база” , заключи Христо Даскалов пред Mediapool. Преди да оглави Агенцията по храните той бе народен представител от " Продължаваме промяната ".

Как Върховен административен съд върна разтоварването на границата

Финално, на 29 юли настояването на шефа на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов за пояснение на решението, с което съдът връща компанията " Евролаб 2011 " да прави още веднъж товарно-разтоварни действия на “Капитан Андреево”. В публично известие съдът показва, че е разпоредил да " бъдат прекъснати само неоснователни дейности на органи и длъжностни лица на Българската организация по сигурност на храните, с които се препятства активността на сдружението като оператор по товаро-разтоварна активност ".

Съдът счита, че тази активност е написана точно в Регламент 625/2017 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 година Директно се показва, че според член 15, пар.1, б. „ В “ от цитирания правилник операторите са задължени да дават на чиновниците на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен надзор.

" Предоставянето на достъп до стоките на вносителите несъмнено включва товаро-разтоварна активност. БАБХ не може сама да дава стоката пред себе си ", се посочваше тогава в прессъобщение на съда.

Преди броени дни обаче. По думите му това означвало, че тези частни компании съставляват превозвачите пред държавния фитосанитарен надзор. Т.е. откакто даден камион дойде, такава компания би трябвало да го упъти, да му спомага с документите, в случай че бъде повредена стоката около разтоварването – с други думи - да застане един тип на страната на транспортната компания. Тези компании обаче нямат право да взе участие в разтоварването, сподели Христанов. Той добави, че нито една друга компания, която работи на границата не прави активност по разтоварване .

Изобилие от правосъдни решения

В последните седмици разнообразни съдилища взеха поредност от решения в интерес на компанията, която нашумя в редица кавги и даже сагата с нея се сочи като една от аргументите за бутането на кабинета на Кирил Петков.

като анулира предварителното осъществяване, съгласно което след 20 май всички проби на влизащите от Турция плодове и зеленчуци, би трябвало да се тестват в държавна лаборатория в София, а не в тази на компанията. Преди това. Това се случи откакто съдът oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Агeнцията пo xpaнитe, с ĸoятo се изискваше компанията дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния нa гpaничния пyнĸт.

Преди 20 май монополът върху този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем, първо на частната компания " Интерпред Еврологистик ", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". Договорът изтече в края на предходната година. През тази година въпросната компания бе сменена от упоменатата - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Съдебните решения стават факт без значение, че абсурдът с " Капитан Андреево " набра скорост откакто, както и. В изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието.

Демерджиев: " Капитан Андреево " към този момент работи обикновено

Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево” към този момент работи обикновено, съобщи в неделя пред публицисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който направи ревизия.

Демерджиев увери, че към този момент се възвръща трафикът през пункта на българско-турската граница, изключително на хладилните камиони, които през последните дни не са били обработвани ритмично.

Министърът на вътрешните работи удостовери, че екипи на жандармерията поддържат публичния ред на “Капитан Андреево”, с цел да не поражда напрежение сред чиновниците на частната лаборатория и Българската организация за сигурност на храните (БАБХ), извършващи фитосанитарен надзор.

“Трафикът се възвърне след намесата на жандармерията и прекратяване на тези спорове и най-различни взаимоотношения, които застрашаваха да ескалират. Жандармерията ще остане колкото е належащо, с цел да обезпечи естественото действие на пункта”, добави той.

Министърът на вътрешните работи изясни още, че част от сигналите са против чиновници на частното сдружение, заплашвали чиновници от БАБХ.

“Казусът е юридически и мястото за неговото решение е в съда. Нито една от страните(БАБХ и частна компания - б.а.) не трябва да мисли, че ще го реши тук на място “, прикани министърът. По отношение на хакерската офанзива на уеб страницата на БАБХ Демерджиев заяви, че източникът ѝ се ревизира.

Демерджиев удостовери информацията, че на пункта е имало чиновник на БАБХ с оръжие, само че той е предизвестен по Закона за Министерство на вътрешните работи и не е открито да е заплашвал някого с него , уточни Българска телеграфна агенция.

Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов обясни още, че чиновниците на организацията четири дни не са могли да се заемат с обработката на товарите, защото хора от частната компания са били заели всички работни площадки. Той уточни още, че се търси метод да бъде подсилен потенциалът на националната лаборатория в София, която изследва качеството на храните, влизащи у нас.

На инспекцията на пункта присъстваше и заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР