Шефът на АЕЦ Козлодуй“ Георги Кирков все още няма допуск

...
Шефът на АЕЦ Козлодуй“ Георги Кирков все още няма допуск
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Шефът на АЕЦ Козлодуй“ с отнет допуск заради катастрофа?

Шефът на АЕЦ „ Козлодуй “ Георги Кирков към момента няма допуск до секретна информация най-вероятно поради злополука от 2013 година, допуснаха пред Lupa.bg екперти в областта на енергетиката.

Делото за случая се е гледало от Окръжен съд - Монтана и е за породена междинна телесна щета. Преди дни е било прекъснато поради изтекла отминалост. Вероятно поради завършилия развой на Георги Кирков ще се даде достъп до секретната информация на атомната централа. Това обаче към момента не е станало. 

Достъп до тайните материали има Андрей Красночаров, който е член на Съвета на шефовете на АЕЦ-а. Той обаче е в болничен от няколко месеца. Така че атомната електроцентрала работи на автопилот и никой не може да каже повредите какъв брой са съществени.



Според осведомени от 20 година VI блок на АЕЦ „ Козлодуй ” не се е развалял толкоз постоянно. Проблеми с него има от 2013 година, като те са през година.

Две непознати компании се съревновават да доставят нуклеарно гориво за централата. Едната е американската „ Уестингхаус “, другата - френската „ Фраматом ”.

„ Уестингхаус “ създава касети със свежо нуклеарно гориво вид RWFA, които биха могли да се употребяват в АЕЦ „ Козлодуй “, ако бъдат лицензирани от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Внедряването на този вид касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „ Курчатовский институт “, който по контракт с АЕЦ „ Козлодуй “ вкарва данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен надзор.

Украинските атомни електроцентрали към този момент са правили опити да работят с гориво на „ Уестингхаус “, само че се е оказало, че е невероятно, защото не са били проектирани за потребление на гориво вид RWFA.

В взаимно дружество с компанията ТВЕЛ, „ Фраматом “ произвежда касети с нуклеарно гориво, които са цялостен аналог на употребяваните в АЕЦ „ Козлодуй “.

Ограниченията, наложени в анулираното решение на Министерски съвет от 13 юли 2022 година, свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на процедура биха могли да попречват присъединяване на „ Уестингхаус “ и изключват опцията „ Фраматом “ да взе участие в процеса по диверсификация. 

Освен да доставя нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ „ Уестингхаус “ напира да инсталира у нас дребни модулни реактори. Отпадъците от тях ще бъдат складирани на строящата се сега площадка „ Радиана “, научи Lupa.bg от свои източници. Наши енергийни спецове се притесняват, че американците не желаят да излагат страната си на риск от нуклеарна детонация при създаването на  модулите и за това оферират на България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР