Шефът апелативния спецсъд Георги Ушев заподозря управляващите, че са взели

...
Шефът апелативния спецсъд Георги Ушев заподозря управляващите, че са взели
Коментари Харесай

Топ спецсъдия заподозря управляващите, че са взели пари, за да му закрият съда

Шефът апелативния спецсъд Георги Ушев заподозря ръководещите, че са взели пари да закрият профилираното правораздаване. Той зададе безадресен въпрос в правната комисия на Народното събрание дали са " дадени на някого някакви пари да бъдем закрити? ". Подобни внушения направи и основният прокурор Иван Гешев, също без да даде някакви доказателства

" Не ми се желае да имам вяра, че зад това стоят нелегитимни цели, само че нямам друго разумно пояснение ", сподели Гешев.

В сряда парламентарната правна комисия разисква обстойно и нашироко законопроекта за закриването на профилираното правораздаване, за което не стигна времето в предходните два Народното събрание, които имаха прекомерно къс живот.

Дебатът продължи доста дълго, като направи усещане агресивното държание на основния прокурор, спецсъдията Георги Ушев и ГЕРБ, които съумяха да изземат изцяло самодейността.

Представителите на ръководещата коалиция демонстрираха прекомерно вяла и даже апатична отбрана на своята теза, че спецправосъдието би трябвало да бъде закрито с аргумента, че не демонстрира резултати против престъпността и корупцията, основава корупционни кавги и работи като бухалка на основния прокурор. Тяхното държание по време на дебата разреши самодейността да бъде през по-голямата част в ръцете на Гешев и неговите политически настойници.

Гешев разказа невероятни картини за иден взрив на престъпността, които нямат нищо общо със скромния брой на делата, които се гледат пред тези съдилища. Много дейна беше и депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева, която с уточнението, че не е експерт по наказателно право, само че знаела защо става дума, направи редица изявления по тематиката. Насреща си Каназирева чу няколко изтощени реплики от страна на бранителите на закриването на спецправосъдието, което бе подкрепено от стотици хиляди протестиращи жители през лятото на 2020 година.

В своето дълго и напористо изявление пред депутатите Иван Гешев демонстира забележително самочувствие на ловък популист, който се държи като че ли не е началник на институция, в която доверие имат едвам 8% от българските жители и на практика никой в Брюксел. Той предизвести ръководещите, че следва “криза на върховенството на правото “, която ще се съчетае с “икономическата рецесия “, предиздвикала хората да се бият за олио по опашките.

Неговото определение за съперниците му в дебата бе: “Нула, нула, цялостна нула, това са хора, които нямат никаква визия по какъв начин действа системата “. Той още веднъж преразказа за фамозния си диалог с бургаски служител на реда за “Митьо еди кой си “ (вероятно Митьо Очите), който нямало да бъде разследван, в случай че спецпрокуратурата не съществувала

“Ако в Бургас има дело за този човек, служителят на реда ще си пусне отпуск, прокурорът ще си направи отказ, следователят ще се разболее, а съдията ще счупи крайник “, сподели Гешев, описвайки думите на служителя на реда. Това щяло да се случи при закриването на спецправосъдието. След това Гешев изясни, че имало зависимости сред магистрати на локално равнище, в които " за жалост “ имало и прокурори.

Той насочи неуместното предизвестие, че ще сезира Конституционния съд за желанието на Народното събрание да закрие спецправосъдието дали не е нарушаване на правилото на разделяне на управляващите. Самите съдилища са основани с решение на Народното събрание.

“Тези структури са посочили допустимо най-хубавите резултати “, сподели Гешев. После подигра депутатите от ръководещата коалиция за техните опасения, че спецправосъдието може да е бухалка против политици. “Да виждате (дела срещу) политици, аз не виждам политици и се усещам комплициран... “, сподели Гешев

Накрая той изясни, че в случай че ще се закриват прокуратурата и съдът, очевидно би трябвало да се закрие и българското Народното събрание, тъй като не було европейските стандарти.

Срещу всичко, което Иван Гешев изсипа в Народното събрание, не последва никаква реакция. Никой не подсети за историята на Явор Златанов от " Осемте джуджета “, който загуби бъбреците и парите си поради профилираното правораздаване, само че въпреки всичко не загуби живота си.

Никой не подсети на основния прокурор, че организацията на прокуратурата е негово обвързване и че никой не му пречи да основава спецотдели, нито пък да командирова екипи от прокурори, които да проверяват на място “Митьо еди кой си “. Никой не изясни, че в случай че има прокурори, които са подвластни, то прокуратурата в София не просто би трябвало, а е длъжна да ги изправи пред съда, в случай че има доказателства за това.

Никой не подсети кавги, за които против Гешев има импортирани не едно, а две претенции за дисциплинарно уволняване, като част от свадите са свързани с разботата на спецпрокуратура. Никой не подсети, че прокуратурата и до момента не е постигнала резултати в битката против политическата корупция, до момента в който Гешев сочи това като мотив в своя изгода за опазване на спецсъда.

Главният прокурор изясни, че единствено 4% от българските жители се интересували от правосъдната промяна. Срещу всичко това се чуха апели, че дебатът би трябвало да остане в областта на юридическите причини, като че ли става дума за академична полемика.

В началото на дебата правосъдният министър Надежда Йорданова изясни, че резултатите за корупцията не просто са неубедителни, а просто липсват. Тя изясни, че е имало незаконосъобразно потребление на " профилирани разследващи средства “ (казват се " специфични “), лапсус, който Гешев не пропусна.

В това време Дани Каназирева обвиняваше депутати от ръководещата коалиция, че някой им е написал “билежките “.

“Нямам самочувствието даже на пеналист, само че имам дълъг стаж “, сподели Каназирева. Тя повтори неведнъж, че закриването на цялостен сегмент от правосъдната система не е правосъдната промяна. “Не знам дали си контактувал с хора отвън жълтите павета, само че хората желаят най-вече бърз и обективен развой “, обърна се тя към Атанас Славов от “Демократична България “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР