Шеф Шишков и шеф Манчев по време на кулинарното турне

...
Шеф Шишков и шеф Манчев по време на кулинарното турне
Коментари Харесай

Туршия с дини, люто сладко и 300-годишна рецепта за кълбъсъ в битка за щанда в Лидл


Шеф Шишков и началник Манчев по време на кулинарното турне

Автентични български предписания с неповторим усет и търговски капацитет да се наредят на щандовете на веригата " Лидл " започнаха да пробват в кулинарна 8000-километрова обиколка шефове Манчев и Шишков. Сред впечатляващите оферти, борещи се за серийно произвеждане и премия от 10 хиляди лв., са туршия с дини, сладко от люти чушки и 300-годишна рецепта за кълбъсъ.

Турът на двамата кулинари е част от акцията " Съхрани родния усет “, която желае да открие и запази обичайни български предписания. Тандемът Шишков-Манчев ще посети разнообразни краища на страната – от по-големи градове като София, Варна, Бургас и Велико Търново до дребни обитаеми места, запазили очарованието на българския дух и кухня, като селата Аспарухово, Крушовица, Ореховица, Змейово и други.

В село Асеново да вземем за пример ги посрещат с 300-годишна фамилна рецепта за кълбъсъ и богата софра от ястия, които банатските българи пазят и подготвят и до през днешния ден. В Тетевен двамата за първи път пробват конфитюр от чесън, сладко от люти чушки и рачел от тиква с шипки. Дама от Кубрат пък разкрива тайните на туршия, приготвена с дребни дини.

Освен на вкусната и изпитана рецепта, някои от участниците залагат и на атрактивната дегустация – по този начин двамата кулинари пробват лютеница без домати измежду природата, до ивановските скални църкви край Русе.

" Хората, които ни посрещат, с съображение мога да нарека модерни възрожденци, които пазят не просто традицията на българската кухня, само че и българския дух като цяло. Близо 80-90% от рецептите, които дегустираме, са фамилни, излъчени от потомство на потомство. “, споделя началник Иван Манчев. Изключително впечатлен от обиколката е и началник Таньо Шишков. " Родният усет се крие освен в съответното ядене, което опитваме, а в цялата атмосфера и кухня на районите, които посещаваме. Изключително се веселя, че измежду участниците има доста млади фамилии, които не престават традициите. “, добавя той.

На двамата им следва им да посетят още кътчета на България и да опитат още предписания, селектирани в акцията " Съхрани родния усет “.

Инициативата на " Лидл България " събра общо 1400 хрумвания за обичайни български консервирани артикули или сурово-сушени деликатеси от месо от цялата страна. В първия стадий от акцията, двамата кулинари дружно с екипа на веригата, избраха тези предписания, които се отличават със своята история, носят достоверния български усет и имат търговски капацитет.

Кулинарните оферти, дали отговор на тези три критерия, продължиха в настоящия стадий на дегустация, измежду което ще бъдат определени онази рецепта, която ще откри своето място в магазините на веригата и в продуктовата линия " Родна стряха “и ще донесе на своя създател паричната премия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР