Шеф-готвачи от България и от света в плен на Маутай

...
Шеф-готвачи от България и от света в плен на Маутай
Коментари Харесай

Топ-бармани налагат нова екзотична мода в приготвянето на коктейли

Шеф-готвачи от България и от света в плен на Маутай – азиатската огнена напитка

Източната кухня се трансформира в нормална дестинация на изкушените от кулинарните шедьоври. Реалити стратегиите, отдадени на гурме културата, прекатурнаха традициите и постановиха нова мода в представянето и комбинирането на блюдата с голямо многообразие от артикули и питиета. Традициите упорстваха напитките да превземат в чист тип, а всяка степен от менюто да е подвластна на избран алкохолен балсам. Появата на Шеф Борис Петров, Шеф Петър Михалчев, Шеф Виктор Ангелов, Шеф Андре Токев и колоритния Лео в ефирен ефир, наложи нов тренд в една от главните човешки потребности. Експертите в приготвянето и предлагането на напитки  побързаха да откликнат на новата мода и разчупиха статуквото на коктейлния раздел, присъстващ във всяко меню. 

Едно от провокациите в препоръчването на напитка, към китайската и японската кухня, е да се открие точното комбиниране от усети и аромати, които да подхождат на тематичните блюда. Традиционно избираните в България вино, ракия, саке и други високоградусови изкушения съумяват да бъдат добър придружител на всеки другоземен обяд или вечеря, само че те не допълват по този начин колоритно същинския гърмеж от усети, до скоро чужд на българската аудитория . ” -  споделя Александър Симеонов, създател на най-успешната компания за бармански услуги – „ Номад Барман " и добавя – „ Запознавайки се с обичайния маутай, открих точното комбиниране, което да разкрепости сетивата и да се трансформира в съвършения щрих към голямото многообразие от нови азиатски усети, предлагани у нас . ”

Столичният ресторант SASA в хотел Радисън, е един от първите домакини, където на 29-и май ще дефилира напитката за богоизбрани - Маутай, миксирана изобретателно от Симеонов. Признат в гилдията, като надарен занаятчия на съблазнителни коктейли, той ще предложи вариации от питиета, които да добавят изобилието от азиатски специалитети, присъстващи в менюто на изискания ресторант.

Маутай е знак на качество и авторитет в Китай и се популяризира в над 100 страни по света, а от скоро към този момент и в България. Високградусовият алкохол се създава от сорго – тип житна просвета, която устоя на засушавания и горещини, може да се отглежда в небогати почви и не съдържа глутен. Маутай е артикул трансформирал се в народен знак за Китай и е най-известната марка байджо - най-популярната китайска напитка, създадена от сорго. Куейчоу Маутай е резултат от обичайно произвеждане с вековни обичаи, който минава през 8 ферментации и 7 дестилации в продължение на една година. Бленд от дестилати с над 1 година отлежаване в ръчно създадени глинени съдове, придават на напитката компактен мирис с остатъчен послевкус на какаови зърна.  Специалистите откриват над 1200 аромата в огнения балсам. Разнообразието от хиляди марки и типове байджо в Китай не съумява да засенчи абсолютния водач на пазара – Маутай. Компанията отделя големи средства от приходите си за стабилно био-земеделие, медицина и обучение, осигурявайки стипендии за студенти. В международен мащаб китайското байджо провокира същински пазарен взрив. Призната като „ напитката на дипломацията ” в Китай, Маутай е свежото изобретение на годината. Летния сезон и в България ще мине под знака на новата мода в консумирането на коктейли, построени върху най-мистериозния азиатски алкохол, допълнен с ароматните нотки на ананaс, уасаби, прясно изцеден лимонен сок и оржеат от печен бадем.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР