Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики в програмата на

...
Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики в програмата на
Коментари Харесай

Нова порция световно кино от 25-ия София Филм Фест в периода 23 април – 13 май 2021

Шедьоври на актуалното кино и неувяхващи класики в програмата на юбилейния фестивал
Билетите са в продажба от през днешния ден!
25-ият София Филм Фест възобновява прожекциите си от 23 април. Представяме акценти в пролетната стратегия, която ще продължи до 13 май и ще задоволи и най-взискателните фенове.
* * *
Публиката има опция за още две фестивални срещи на огромен екран с най-новия шлагер на Томас Винтерберг „ Още по едно “ (носител на БАФТА за най-хубав неанглоезичен филм) – на 23 април, дни преди раздаването на Оскар 2021, където сме уверени, че ще получи статуетката за най-хубав интернационален филм, и в Деня на Европа, 9 май, когато е планувана специфична прожекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент – филмът е измежду трите номинирани заглавия за 2021.
* * *
Любов оттатък страха - по този начин може да се опише в резюме най-новият филм на Ивайло Христов „ Страх “, почетен с Голямата премия в Талин и четири наградата, в това число огромната премия, на фестивала „ Златна роза “ във Варна. Това е история за приемливост и човещина, за отчуждение, само че и за потребност от непосредственост, за предразсъдъците, подбудени от страха от особеното. История, която по едно и също време натъжава и разсмива. „ Страх “ ще бъде показан на специфична прожекция в Дома на киното от неговия креативен екип!
* * *
Историята в номинирания за Оскар „ Човекът, който продаде кожата си “ на режисьорката Каутер Бен Хания е за пътешествието на млад, сензитивен и емоционален сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките съвременни художници да татуира гърба му. Филмът, с присъединяване и на магнетичната Моника Белучи, получи премията за най-хубав артист в програмата „ Хоризонти “, Венеция 2020.
* * *
Финландско-шведската копродукция „ Туве “ на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от завладяващата орис на художничката Туве Янсон, основател на фамозните муминтроли.
* * *
Новият филм на паметния режисьор Ейбъл Ферара „ Сибир “ е с присъединяване на превъзходния Уилям Дефо и споделя за човек, който бяга в чудноват и леден свят. Но даже изолацията не му носи разтуха. За следващ път той поема на пътешестване, този път към себе си. Неговото пътешестване се трансформира в танц с демони, само че понякога проблясва светлина.
* * *
Проектът „ ДАУ “ на Иля Хржановски, член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ, беше показан на втория София Мийтингс през 2005. В началото на 2019 в две парижки кина се осъществя част от интерактивното прекарване, конструирано от пълнометражни филми, образни планове и арт съоръжения, за което феновете са получавали лични „ визи “, съпроводени със специфичен смартфон-„ лидер ” на фена в това предизвикателство. Филмът „ ДАУ. Наташа “ бе селектиран в главния конкурс на „ Берлинале 2020 “ и отличен със „ Сребърна мечка “ за операторското майсторство.
* * *
През 2020 „ Начало “ на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили бе селектиран в главната стратегия в Кан, завоюва четири награди в Сан Себастиан, в това число за най-хубав филм, и премията на ФИПРЕССИ за изобретение в Торонто. Драматичната история наблюдава разпадането на света на брачната половинка на свещеник от „ Свидетели на Йехова “, живееща в район до Тбилиси, обитаем най-вече с православни християни.
* * *
Филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман „ Никога рядко от време на време постоянно “ се трансформира в едно от откритията на самостоятелното кино за предходната година. Удостоена със специфична премия на журито в Сънданс 2020 и огромната премия на журито „ Сребърна мечка “ в Берлин 2020, историята наблюдава скромна тийнейджърка и нейната братовчедка, които се качват на рейса за Ню Йорк, тъй като в техния щат Пенсилвания няма късмет да се отърват легално от нежелана бременност.
* * *
В програмата ще откриете и шедьоври на международното кино, включени в специфичните юбилейни рубрики на фестивала – „ СФФ 25 “ и „ СФФ 10 “. Сред тях са филми на:
Вим Вендерс – „ Алис в градовете “, „ Париж, щата Тексас “, „ Лисабонска история “ и „ Буена Виста Сошъл Клъб “;
Хю Хъдсън – „ Огнените колесници “;
Джим Джармуш – „ Извън закона “;
Уонг Кар-вай – „ В въодушевление за обич “;
Ким Ки-дук – „ Стик №3 “;
Мохсен Махмалбаф – „ Кандахар “;
Кшищоф Зануси – „ Животът като смъртоносна болест, излъчена по сексуален път “;
Милчо Манчевски – „ Преди дъжда “;
Тед Кочев – „ Рамбо: Първа кръв “;
Тери Гилиъм – „ Бразилия “;
Горан Паскалевич – „ Въпреки мъглата “;
Отар Йоселиани – „ Птица безгрижна “;
 10-ти кино ден на младите фенове - гледай и гласувай ОНЛАЙН! 10-ти кино ден на младите фенове - гледай и гласувай ОНЛАЙН!
10-ти ФИЛМОВ ДЕН НА МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ Гледай свободно ОНЛАЙН 3 кино лентата! Бъди част от младите киномани на Европа! Европейската кино акад...
Алън Паркър – „ Пинк Флойд – Стената “.
* * *
Прожекциите са напълно в Дома на киното.
Специална селекция с 4 кино лентата от рубриката Cinema Politica е в Чешкия център с вход свободен;
фестивалът гостува с два кино лентата на ОКИ „ Искър “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР