Шедьовър на Пикасо, озаглавен Femme à la montre, се очаква

...
Шедьовър на Пикасо, озаглавен Femme à la montre, се очаква
Коментари Харесай

Шедьовър на Пикасо с младата му любовница може да бъде продаден за над $120 млн.

Шедьовър на Пикасо, озаглавен " Femme à la montre ", се чака да донесе над 120 милиона $, когато бъде препоръчан на търг тази есен, оповестяват от.

Маслената картина от 1932 година ще заеме централно място на двудневно събитие на Sotheby’s в Ню Йорк през ноември, когато сбирката на Емили Фишър Ландау бъде пусната в продажба.

Произведението, което е с размери 130 x 96.5 сантиметра, изобразява любовницата на Пикасо и негова „ златна муза “ Мари-Терез Уолтър, която участва в доста от портретите му.

Според аукционната къща, тя е основана през една от най-плодотворните години в кариерата на испанския художник - интервалът, наименуван annus mirabilis, койтое обект на цяла галерия, проведена от Musée Picasso в Париж и Tate Modern в Лондон през 2018 година

Пикасо среща Уолтър за първи път в Париж през 1927 година, когато тя е на 17 години, а той към момента е женен за първата си брачна половинка Олга Хохлова - руско-украинска балетна танцьорка. Женатастава ентусиазъм за някои от най-търсените му платна, рисунки и статуи.

С течение на времето Пикасо все по-трудно крие възприятията си към Уолтър в работата си – нещо, което излиза наяве по време на първата му огромна ретроспекция и поставя завършек на брака му.

Художникът рисува Femme à la montre през август 1932 година, скоро след края на ретроспективата в Galerie Georges Petit в Париж, оповестява CNN. Пикасо умира през 1973 година, а Уолтър през 1977 година

Картината е едно от към 120-те творби от сбирката на Фишър Ландау - знаменит колекционер на модерно изкуство, умряла по-рано тази година на 102 години, съгласно The Art Newspaper.

Колекцията, която включва също творби на Марк Ротко, Анди Уорхол, Вилем де Кунинг и Джорджия О’Кийф, се чака да бъде продадена за общо над 400 милиона $.

Фишър Ландау стартира съществено да колекционира предмети на изкуството, откакто получава застрахователно обезщетение след въоръжен обир на бижутата й в дома й в Ню Йорк през 1969 година

Миналата година най-любопитната картина на Пикасо на Уолтър, в която тя е изобразена като морско творение с пипала, е продадена за 67.5 милиона $ в Sotheby’s в Ню Йорк.

Портретите на Пикасо на Уолтър са доста търсени, като другите му произведения от 1932 година Femme assise près d`une fenêtre (Marie-Thérèse) и Nude, Green Leaves and Bust са продадени надлежно за 103.41 милиона $ през 2021 година и за 106.5 милиона $ през 2010 година

През май 2015 година Les femmes d’Alger (версия „ O “) е продадена в Christie’s в Ню Йорк за 179.4 милиона $ – по това време най-високата цена, плащана в миналото за произведение на изкуството на търг.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР