„Шато край реката“ е роман за две жени от различни

...
„Шато край реката“ е роман за две жени от различни
Коментари Харесай

Шато край реката - една вълнуваща история, вдъхновена от реални събития

„ Шато край реката “ е разказ за две дами от разнообразни столетия – смели и решителни, подготвени да се борят с цената на всичко за любовта си. И за техните вълнуващи истории, които опияняват като хубавото френско вино.

Февруари 1900 година, Ла Рошел

Така ми се желае да мога да напиша на тези страници в дневника си, че ус­пях да стигна в точния момент и че като ме видя на кея, Тома скочи от кора­ба на мига, с цел да ме притисне в обятията си. И че се обяснихме и всички недоразумения се разсеяха. А след това се оженихме и имахме доста деца. Но животът, уви, не е разказ.

Изпуснах кораба. Изпуснах го единствено за ня­колко минути. Когато стигнах до кея, крещейки като луда къде е корабът за Ню Йорк, той към този момент бе напуснал пристанището, града и Франция и отнасяше Тома към другия завършек на света.

В наши дни, Шандьоние на река Виен

Американката Александра Доусън открива избледняла фотография на своята прапрабаба Габриел, с която доста си наподобяват.

Фотографията е направена преди повече от 100 години във френски палат. Фирмата, за която работи Александра, има намерение да сътвори клон във Фран­ция за произвеждане на локални виновност. Младата жена отпътува в командировка със задачата да изследва изискванията, само че и с желанието да открие предишното на своя жанр, което я води в очарователното провинциално градче Шандьоние, ситуирано посред долината на Лоара.

Тук неустоимо я притеглят и многочислените дюкянчета за книги по продължение на кейовете на реката, и дребният каменен мост, и остарялата тепавица, и лозята наоко­ло, и рушащото се шато, което разпознава от фотографията. Въпреки че актуалният му притежател мосю Сарказъм я посреща враждебно и се държи надменно (а е толкоз прелъстителен!), тя взема решение да остане, с цел да помогне за спасяването на замъка и да продължи изследванията на родословието си. Така попада на дневника на Габриел.

Алекс е пленена от красивата любовна история на Габриел и Тома и от силата на възприятията им. И продължава да си задава въпроса какво се е случило с тях и дали и тя в миналото ще изпита пристрастеност, сходна на тяхната…

 книга ИК " Кръгозор "

Историята към написването на „ Шато край реката “ е толкоз забавна и сантиментална, колкото и самият разказ. Един ден, до момента в който сърфира из интернет, авторката Клое Дювал попада на публикация, в която се споделя за шато La Mothe Chandeniers, Франция. Построен през 13. век, замъкът е като излязъл от приказките – заобиколен от вода и зеленина, със забележителна архитектура и високи кули. Но през днешния ден е изгубил своя искра и е оставен да се разрушава – целият е обраснал в трева и дървета, а притежателят му води борба, с цел да го избави. Замъкът, който е очевидец на велики събития от френската история, на възходи и падения, който е претърпял нашествията, Революцията, Първата международна война, който е бил погубен от пожар през 1932 година, в този момент е оставен времето да го трансформира в руини.

„ Бях потресена от този факт, споделя авторката. Толкова доста минало щеше да изчезне! Тогава взех решение, че щом замъкът не може да бъде избавен в действителността, то аз, като писателка, щях да го спася във въображаемия свят. За да мога да реализира художествена независимост, смених името на замъка и на града, в който се намира, тъй че да мога да развъртвам действието както желая. След това оставих героите си да приказват, да описват за историята си, а дружно с нея и тази на „ моя “ палат. Така се роди „ Шато край реката “.

 книга ИК " Кръгозор "

Още по-интересното е, че няколко седмици, откакто книгата излиза във Франция, Клое Дювал научава, че, с цел да запазят и възстановят именития палат, близо 25 000 души от 115 страни събират посредством краудфъндинг акция (споделено финансиране) над 1,6 млн. евро и по този начин стават негови притежатели.

Съдбата на замъка La Mothe Chandeniers вещае щастливо бъдеще, а по какъв начин ще се развие историята, родила се във въображението на Клое Дювал, българските читатели към този момент могат да схванат.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР