Шарл Мишел заяви, че ще се кандидатира за евродепутат на

...
Шарл Мишел заяви, че ще се кандидатира за евродепутат на
Коментари Харесай

Брюксел пред перспективата Орбан да оглави Европейския съвет от юли

Шарл Мишел съобщи, че ще се кандидатира за евродепутат на изборите за Европейски парламент през юни и ще се отдръпна от поста ръководител на Европейския съвет, в случай че бъде определен, което изправя Брюксел пред вероятността унгарският министър председател националист Виктор Орбан да заеме поста му, написа в. " Гардиън ".

Изненадващото решение значи, че държавните ръководители от Европейски Съюз, които взаимно назначават ръководителя на Съвета, следва да се спогодят за правоприемник на Мишел преди 1 юли, когато Унгария би трябвало да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета. Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз при липса на непрекъснат ръководител на Съвета постът, който включва председателството на съвещанията на Съвета и дружно с Народното събрание е от главно значение за образуването на новата комисия, се пада на страната членка, която извършва ротационното председателство. От юли Унгария поема председателството на Евросъюза.

Така Орбан, който нееднократно е упрекван, че държи европейската поддръжка за Украйна като пленник поради милиарди евро финансиране от Европейски Съюз за Унгария, замразено поради редица разногласия, свързани с върховенството на закона, на процедура ще ръководи съвета.

" Искам да е ясно, че при всички случаи през юни трябваше да се вземе решение за моя правоприемник, а решението на Народното събрание ще бъде през юли, тъй че за съвета е елементарно да вземе решение. Има доста принадлежности, в случай че има политическа воля да се избегне Виктор Орбан ", отвърна на рецензиите белгийският политик.

Европейските водачи би трябвало да се срещнат на 17 юни и на 27-28 юни, с цел да стартират да се борят за висшите постове в блока, в това число за ръководителите на комисията и съвета. Обикновено тези договаряния не престават месеци и приключват с назначението на новата комисия в края на ноември - тогава трябваше да изтече мандатът на Мишел като ръководител на Съвета. Сега обаче водачите ще разполагат с доста по-малко време. Някои наблюдаващи на Европейски Съюз омаловажиха смисъла на този ход на Мишел.

" Това просто реалокира конкуренцията за неговия правоприемник с шест до девет месеца по-рано ", разгласи Хосук Ли-Макияма от Европейския център за интернационална политическа спестовност. Други обаче осъдиха решението на ръководителя на Съвета като преждевременно и егоистично. Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз в бизнес учебното заведение HEC Paris, съобщи, че ходът е " освен тесногръд, само че и безконтролен ".

" Орбан няма право да извършва ротационното председателство на Европейски Съюз заради очевидния спор на ползи сред това, че нарушава правото на Европейски Съюз и това, че [Унгария] евентуално може да бъде ръководител на съвещанията на Съвета, на които се вземат решения за наказания [срещу Унгария] ", посочи Алемано, представен от " Файненшъл Таймс ". Според него Мишел е бил " най-неефективният ръководител на Съвета, назначаван в миналото ", а " непрекъснатата му борба на егото " с ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен е отслабила Съюза на интернационалната сцена. Засега Фон дер Лайен не е съобщила дали има намерение да се кандидатира за втори мандат.

Стивън ван Хеке, професор по европейска политика в университета в Льовен, разяснява пред белгийското радио, че Мишел ясно демонстрира, че " персоналните му ползи са по-важни от ползите на европейските институции ". " Орбан е последното нещо, което някой желае. Сега ще би трябвало да има " договорка за работа " до края на юни, незабавно след изборите... Това е много огромно предизвикателство ", акцентира Хеке.

През миналата година унгарският министър председател Виктор Орбан беше непрекъснат бодил в очите на политиците на Европейски Съюз. По време на срещата на върха на водачите на блока през декември той отхвърли да се съгласи с четиригодишен пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, считан за жизненоважен за оцеляването на страната през тази година в изискванията на съветска инвазия.

През октомври той се срещна и с съветския президент Владимир Путин - единственият водач на Европейски Съюз, с изключение на австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи това, откогато през 2022 година стартира пълномащабната инвазия.

Европейската комисия стопира над 30 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз на Унгария заради опасения за върховенството на закона и правата на индивида на фона на все по-антиевропейската изразителност от страна на Будапеща. През ноември комисията се съгласи да отпусне в началото заплащане от евентуалните 10,2 милиарда евро, за които Унгария към този момент може да претендира с помощта на някои предварителни промени.

Мишел ще бъде първият настоящ ръководител на Европейския съвет, който ще се кандидатира в изборите за Европейски Съюз, напомня " Файненшъл Таймс ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР