Шапка свалям на всички, които сте в тази зала. Вие

...
Шапка свалям на всички, които сте в тази зала. Вие
Коментари Харесай

Студенти от УХТ към ръководството на Студентския съвет: Срам ни е от вас

" Шапка смъквам на всички, които сте в тази зала. Вие показахте, че в университета има студентска общественост и тя е жива! " Така докторантът Димчо Петров се обърна към студентите от Университета по хранителни технологии, които през днешния ден бяха изпълнили огромната зала на университета. Те желаеха нов студентски съвет, бистрота при ръководството му и цялостна отчетност на изразходвания бюджет. На среща, проведена от Съюза на студентите от Хранителната промишленост и туризма /СС ХИТ/, бяха дискутирани част от проблемите на УХТ, които пред последния месец са обект на редица медийни изявления.   Основните рецензии бяха ориентирани към Студентския съвет и по -конкретно към досегашния му ръководител Пламен Петров и почетния ръководител на съвета Иво Финков. 
Прочетете още
Зам.-председател Калоян Калинин съобщи, че в случай че свадите продължат и се задълбочат ще продължат на всеки един от студентите да се осъществя съответно, без значение от отличната подготовка, която е получил в УХТ. Тази обстановка унищожава връзките с бизнеса.



На срещата стана ясно, че огромна част от студентите не са стартирани с органите на самооправление, не знаят по какъв начин се избира и действа Студентския съвет, Общото заседание, домсъветите на общежитията и други Бе издигнат въпроса по какъв начин се разпределя бюджета на Студентския съвет, който е 1% от таксите, събирани от студентите. Студенти показаха отвращение, че тези пари се предпочитано от няколко индивида без нужната бистрота. Стана ясно, че съветът е платил 5 000 лв. за тимбилдинг, в който са взели участие част от членовете на съвета. 

" Срам ме е, че в медиите бяха изнесени недоказани обвинявания и компромати за ръководството на университета и то от хора, които са употребили най- доста облаги тук. За мен е доста значимо да се възвърне университетския дух " съобщи четвъртокурсничката Деа Ташева. Тя напомни, че в университета преди всичко всички са студенти, а по-късно са членове на разнообразни организации, а главната им задача е да учат. Ташева изрази недоволството си от неприятното качество на онлайн образованието и от " издевателствата ", на които са подложени студентите от някои преподаватели. Аудиторията посрещна с бурни овации възмущението й от очернянето на доцент Обрешков, против който има тъжба от Иво Финков. " Аз също не съумях в период да предам дипломната си работа и в този момент ще би трябвало да изчакам до пролетта. Но не съм тръгнала да се окайвам и да злословя преподаватели по тази причина и да се окайвам в медиите. Законите са идентични за всички, съобщи студентката. 



Самият доцент Обрешков също взе думата в залата и изясни фактологията по проблема " Финков ". " Що за купа е това " почетен ръководител " и това докога ще продължава?, попита преподавателя, визирайки купата на Иво Финков. Той от своя страна отговори, че тя му е дадена от Общото заседание на университета и я съпостави с почетната купа " лекар хонорис идея ".



Тезата на докторанта е, че правата му са нарушени, защото Факултетният съвет не се е събрал в период, с цел да гласоподава спиране на докторантурата му, каквото той е изискал и на каквото има право. Доц. Обрешков го репликира, че главното му право не е да пита по кое време ще се свика Факултетен съвет, а да приготви дисертацията си, от която съгласно преподавателя нямало и диря. " Ваше обвързване е да се борите за правата на студентите, а не за личните си права ", съобщи доцентът, а думите му бяха посрещнати с мощни овации от залата. 



Ректорът на университета проф. Пламен Моллов, който също присъстваше на срещата, съобщи че за повторно в живота си вижда аулата толкоз цялостна и прикани студентите да бъдат дружно и да вземат верните решения. Заяви, че управлението също носи виновност за създалата се обстановка, тъй като 2,5 години не е подхванало ограничения да постави завършек на произвола и това е разрешило дребна група самозванци да въвлече УХТ в интриги. Прикани присъстващите да бъдат смели и непримирими към дребните вождове, които им  внушават, че са незаменими и несменяеми. Проф. Моллов посочи, че клеветите на група самозванци несъмнено са нещо доста неприятно, само че този интервал към този момент е завършен.



Членове на Студентския съвет също излязоха с упреци към управлението, като обявиха, че не са уведомявани за събрания и са насъсквани против преподавателите си. 



В УХТ стартира подписка за отзоваване на настоящия Студентски съвет и избор на нови делегати и нов съвет. 



Общото заседание на университета е с дата 11 ноември.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР