Шансовете за решаване на спорните въпроси с България са до

...
Шансовете за решаване на спорните въпроси с България са до
Коментари Харесай

Бучковски: Шансовете за решаване на спора с България са до края на годината

Шансовете за решение на противоречивите въпроси с България са до края на годината, счита някогашният специфичен представител на Република Северна Македония за договарянията с България Владо Бучковски, уточнявайки, че в случай че и до тогава не се откри решение и той престава да бъде оптимист и вероятността да се случи гръцкия сюжет е огромна.

В изявление за македонската телевизия Канал 5 той сподели, че в края на 2020 година двете страни са били доста близо до намиране на решение.

" Това беше преди Нова година 2021 година Бяхме близки във възгледите си с демократичната част на българското държавно управление. И тогава на масата беше проектът 5+1. Мисля, че имаше съществено доближаване до решението. Акцентът падна върху точки, които могат да се решат. Борисов тогава сподели, че за него са значими две от настояванията и че със Заев би трябвало да работят върху тях- тази за късото и дългото име и към претенциите за македонското малцинство в България. Енигма остана, тъй като ентусиазмът ни утихна няколко месеца преди изборите в България. И спадна повече от наша страна, в сравнение с от тяхна. Сякаш чакахме, опасявайки се, че в предизборната акция може да бъде използван възможния контракт. И за жалост изпаднахме в обстановка, в която не вярвахме, че ще попаднем - осем месеца в България да няма държавно управление и по този начин мина цялата 2021 година, без сериозен прогрес и в този момент още веднъж се върнахме първоначално във връзка с пакета 5+1. ", сподели Бучковски.

Това, което съгласно някогашния министър председател на Република Северна Македония го радва е, че пътната карта, в действителност е това, което основаните от държавните управления в двете страни работни групи сега вършат. Той е уверен, че в това отношение ще има триумф. Бучковски цитира проучването на Алфа рисърч, съгласно което новият метод в връзките на България с Република Северна Македония се поддържа от 31% от интервюираните, а 49% са за твърдите позиции в решаването на разногласието. Според него това е напредване напред единствено за един месец на срещи и може да докара до по-благоприятна атмосфера.

" За разлика от македонските медии, където на пръстите си мога да преброя тези, които дават публичност на разбори или публикации с по-рационално мислене и търсене на компромис, в България всекидневно се дава думата на интелектуалци, които приказват за това, че страната би трябвало да смени метода " - твърди Бучковски.

Според него би трябвало да се даде опция на взаимната историческа комисия да работи умерено. Нейната работа не трябва да бъде спирана, а да стане по-интензивна, най-малко във връзка с написаното в учебниците в двете страни. " За тези персони, за които са се договорили в историческата комисия, едно от нещата, които би трябвало да се направи е час по-скоро да бъдат оповестени формулировките, до които комисията е стигнала. Това са четири исторически персони, тъй като за цар Самуил има съгласие единствено по какъв начин да се празнува взаимно ", счита Бучковски.

Според него значимо е историческата комисия да се придържа към написаното в контракта за другарство сред България и Република Северна Македония. " В контракта на никое място не написа, че под общата история се схваща българската история до 1945 година. Задача на политиците е да пояснят какво едните и другите схващат под обща история. " -каза Бучковски и добави, че това, което се случи на 4 февруари на гроба на Гоце Делчев в църката " Св.Спас " е крачка обратно. " Хиляди служители на реда, атмосфера- като че ли ще се случи нещо и най-после когато полицията се отдръпна, се сблъскахме с това ентусиасти да скъсат лентите от българските венци- това трябваше да бъде наказано и от опозицията. ", сподели той.

" Когато комисията спря да работи, това беше когато Заев подаде оставка след ветото на Франция. Не е единствено българското несъгласие, когато питате дали има спънка през разширението. Половината видни дипломати от Брюксел ще ви каже, че България не е сама в тази игра. Нашите граници на приемливост са изчерпани, само че ние нямаме различен път и би трябвало да намерим решение. И на България е ясно, че би трябвало да се откри метод до юни да се откри решение. Или в случай че не до юни, до края на годината, по време на чешкото председателство, е рационален период. След това към този момент и аз ще бъда черноглед и ще влезем в гръцкия сюжет на заледяване на разногласието дълги години. " счита Бучковски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР