Шансовете за мир в Украйна са минимални на този етап,

...
Шансовете за мир в Украйна са минимални на този етап,
Коментари Харесай

Гутериш разговаря с Путин и сподели: Много сме далеч от мира

Шансовете за мир в Украйна са минимални на този стадий, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш след телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, съобщи Франс прес.

„ Имам чувството, че сме доста надалеч от мира. Бих излъгал, в случай че кажа, че той може да бъде реализиран скоро “, съобщи Гутериш на конференция.

„ Нямам никакви илюзии, на този стадий възможностите за спокойно съглашение са минимални “, акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации. Той означи, че „ няма изгледи “ даже за преустановяване на огъня.

Гутериш заяви, че е разискал още с Путин износа на съветски торове и хранителни артикули. Двамата са разговаряли също за „ удължаването и разширението “ на обсега на съглашението от 22 юли за експорт на украинско зърно.

Договорът бе подписан под егидата на Организация на обединените нации, в началото за период за 120 дни.

Путин е споделил на Гутериш, че изнасяното от Украйна зърно предпочитано би трябвало да отива за най-нуждаещите се страни, заяви прессслужбата на Кремъл, представена от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Русия оспорва от ден на ден съглашението от 22 юли. Тя по-конкретно твърди, че по-голямата част от изнасяното украинско зърно отива за европейски страни – нещо, което Киев отхвърля – и се оплаква от пречки за износа на съветски торове и хранителни артикули.

В телефонния диалог с Гутериш Путин приветствал „ градивното съдействие “ с Международната организация за атомна сила (МААЕ) във връзка със обстановката в следената от съветската войска Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна, предава Българска телеграфна агенция.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е подложена през последните седмици на обстрел, за който Киев и Москва взаимно се упрекват. Екип на МААЕ, ръководен персонално от генералния шеф на организацията Рафаел Гроси, посети Запорожката АЕЦ при започване на този месец и предложи към нея да бъде открита „ зона за сигурност “.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР