Шансовете учениците от 1-до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19

...
Шансовете учениците от 1-до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19
Коментари Харесай

Връщането на учениците в клас е на път да се отложи до 8 ноември

Шансовете учениците от 1-до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини в страната да се върнат в клас от идната седмица наподобява все по-малък - това се разбра през днешния ден от изказвания на министъра на образованието Николай Денков и заместничката му Мария Гайдарова. Посочена беше нова последна дата това да стане - 8 ноември (понеделник). В столицата и най-големите градове (Пловдив, Варна, Русе) учениците минаха напълно към онлайн образование, защото заболеваемостта надмина 750 на 100 хиляди души за последните две седмици.

По, в понеделник служебните министри на опазването на здравето и образованието, съгласно който от идната седмица - " най-вероятно към вторник-сряда " (2 - 3 ноември) да стартира поетапното връщане към присъствено образование, съпроводено от постоянно проучване на децата и учителите без Коронавирус документи два пъти седмично. За задачата здравното министерство би трябвало незабавно да обезпечи 400 хиляди бързи антигенни проби за учениците. Те би трябвало да са щадящи - въз основата на проучване на слюнка, вместо взимане на проби от носоглътката.

Обществената поръчка за тях обаче беше оповестена едвам през вчерашния ден. Срокът за предложения е до късния следобяд на петък (29 октомври). След това спечелилият ще разполага с три дни да ги достави. Има и поредност от логистични задания, които би трябвало да бъдат решени - къде и по какъв начин ще бъдат взимани пробите, ще имат ли учителите ангажимент към този развой и какъв ще е той, по какъв начин ще се работи, в случай че има позитивен тест, по какъв начин ще се събират и изхвърлят тестванията.

В изявление за телевизия " България он еър " тази заран просветителният министър разяснява, че не е изключено в началото оповестеното желание да не се реализира. " Опитваме се да влезем в другата седмица, само че е изцяло допустимо да отидем до 8 ноември - това е крайната дата, в случай че няма цялостен локдаун, което също не е изключено ", съобщи Николай Денков.
По същото време, в изявление за Би Ти Ви Мария Гайдаров, зам.-министър на образованието, акцентира, че връщане на учениците в клас не е допустимо, до момента в който не се обезпечи " безусловно безвредна среда " за учениците посредством тестване и добави, че рационалният период за връщане не е идната седмица. Тя не се ангажира с прогноза по кое време действително децата ще се върната в учебните заведения, като акцентира, че към момента има голям брой незнайни по въпроса. Сред тях е и обезпечаването на проби, което може да се забави, в случай че публичната поръчка бъде обжалвана.

По данни на Мария Гайдарова сега към 30% от учениците в България учат онлайн, като това включва и общините, където заболеваемостта към момента е под 750 на 100 хиляди души и учебните заведения редуват випуските в клас и отдалечено. В карантина са 2.4 на 100 от учителите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР