Шансовете на вратарите да спасяват преки свободни удари са по-малки,

...
Шансовете на вратарите да спасяват преки свободни удари са по-малки,
Коментари Харесай

Учени: Стената пречи на вратарите да спасяват преки свободни удари

Шансовете на вратарите да избавят директни свободни удари са по-малки, в случай че сред тях и изпълнителя има стена, ситуирана на обичайните десетина метра от топката. Това демонстрират резултатите от проучване, което са провели учени от кралския университет в Белфаст (Северна Ирландия).

Според него, стената в действителност пречи на вратаря, намалявайки видимостта му, като по този метод забавя и неговата реакция. Стражът не вижда топката в продължение на приблизително по 200 милисекунди и реагира с към 90 милисекунди забавяне. Заключението на учените е, че в тези обстановки възможностите на вратаря да улови топката или да я избие спадат с 13%.

Важи за всевъзможен вид осъществяване - от мощните удари на Гарет Бейл и Кристиано Роналдо, при които топката пада внезапно, до фалцирани изстрели към някои от ъглите в жанр Дейвид Бекъм.

" Можем да обобщим, че слагането на стена в действителност би довело до инкасиране на повече попадения. ", твърди проф. Кати Крейг.

Резултатите от проучването са основани на опити с виртуална действителност, в които присъединяване са взели 25-ма на възраст от 20 до 40 години. Десетима от тях са вратари, а останалите в никакъв случай не са заставали сред гредите в професионален мач.

И двете групи създали по-малко спасявания със стена.

" Тя може и да се окаже ефикасна в избрани случаи, само че най-често пречи на стража да вижда топката в летеж. Изследването ни демонстрира, че по този начин вратарите изчакват повече и си оставят по-малко време за значимото избавяне. ", изяснява доктор Йоост Десинг.

Учените открили, че и място на осъществяване на директния свободен удар е от голяма важност. Ако топката е сложена по-централно по отношение на вратата, за вратарите е по-трудно при стена пред тях.

" Колкото и да настояват, че " виждат " топката през стената, вратарите по-всяка възможност не я виждат малко след удара и не могат да преценяват траекторията ѝ, а това е значима информация, от която мозъкът се нуждае за реакция. ", добавя проф. Крейг.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР