Шансовете да бъде избран кабинет, начело с Асен Василев, са

...
Шансовете да бъде избран кабинет, начело с Асен Василев, са
Коментари Харесай

Какъв е шансът на кабинета Василев?


Шансовете да бъде определен кабинет, отпред с Асен Василев, са 50 на 50. А вероятността да успее държавно управление с третия мандат е най-малко два пъти по-малка. Но и при триумф тежките въпроси остават, счита Веселин Стойнев.
Всичко по тематиката: Трусовете в обединението 486
Управленска формула може да се сформира относително елементарно. Въпросът в доста по-голяма степен е по какъв начин въобще ще се стигне още веднъж до властта, т.е. каква ще е формулата на парламентарна поддръжка за държавното управление. Защото партиите, които застават зад него, слагат бариери.

Първо Българска социалистическа партия бе сложила условието Кирил Петков да не е още веднъж министър председател. Има Такъв Народ обаче обявиха посредством Тошко Йорданов, че и Асен Василев не е подобаващ. За тях допустими биха били Никола Минчев, Андрей Гюров и Даниел Лорер. В същото време Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия явно не желаят Има Такъв Народ още веднъж за сътрудник и освен не канят представителите на партията на диалози, а предпочитат да търсят още разцепления в нея, както споделя Ива Митева.

Най-голямото ограничаване, обаче, си е сложила самата мандатоносителка Политическа партия - да не ръководи с кабинет на малцинството. Досега е известно, че най-малко петима депутати не ѝ доближават за болшинство от 121, в случай че в броя на в допълнение обезпечените включим освен шестимата отцепници от Има Такъв Народ, само че и напусналата групата на " Възраждане "  Елена Гунчева.

Може ли Асен Василев и кабинетът да останат на власт единствено за часове?

Нагласата на Политическа партия е, в случай че до петък не обезпечи 121 депутата, да върне мандата на президента. Има, обаче, и по-екстравагантен ход - в петък Василев да връчи на президента осъществен мандат със състав и конструкция на кабинет, които да бъдат подложени на гласоподаване, без значение че не са обезпечени 121 депутата. С последната вяра, че освободени от предварителния вътрешнопартиен натиск или загрижени за страната, или за личното си бъдеще депутати от разнообразни групи ще гласоподават " за "  правителството.

Въпреки тези старания, е допустимо държавното управление да не събере 121 гласа, само че да бъде определено, да речем благодарение на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Достатъчно е десетина от техните депутати да не вземат участие в гласуването и кабинетът да бъде утвърден с гласовете на над половината от присъстващите народни представители, каквото е условието по конституция.

Но по този начин то си остава държавно управление на малцинството, което разполага с под 121 гласа и мъчно може да прокарва значими решения, а и може да бъде свалено когато и да е. Ако Асен Василев желае да е до дъно пореден - че няма да оглави кабинет на малцинството, ще би трябвало да подаде оставка незабавно след избирането си. Това би било най-краткотрайното държавно управление в историята на България, подало оставка часове или дни след заклеването си - по-краткотрайно и от едноседмичния кабинет на Константин Муравиев през септември 1944 година

Правителство на малцинството в действителност е недопустимо за обединението " Три+ ", тъй като нейни основни промени биха били неодобрени или пък подкрепени от други партии на висока цена с секрети сделки. Ако да вземем за пример правосъдната промяна продължи да крета, то един основен приоритет на Демократична България и на Политическа партия ще остане неодобрен и присъединяване им в ръководството ще стане безпредметно. Дори лансираният от Политическа партия Бойко Рашков няма да има по какъв начин да бъде определен отпред на КПКОНПИ.

Шансовете за кабинет с третия мандат

Шансовете да се сформира държавно управление с третия мандат (защото ГЕРБ твърдо даде обещание да върне втория) към този момент наподобяват неразбираеми. Но той или ще бъде още веднъж кабинет на малцинството, или ще е на някакво по-широко болшинство, под марката " евроатлантическо ". Ако третият мандат отиде в Демократична България, то Бойко Борисов би могъл да отпусне " служебно "  десетина депутатски гласа в името на външно-политическата непоклатимост, без това да се възприема като присъединяване на ГЕРБ в обединението. Такова държавно болшинство надали ще може да организира съществени промени, само че пък ще постави началото за постигането на наложителен консенсус, без който никаква правосъдна промяна не е допустима в освен в този, а и в идващия парламент.

Ако президентът още веднъж даде третия мандат на Българска социалистическа партия, както в предходния парламент, шансът да се осъществя клони към нула, тъй като Демократична България и ГЕРБ няма по какъв начин да се качат на този трен, изключително след ветото на Корнелия Нинова на оръжието за Украйна.

Ако мандатът отиде в Има Такъв Народ, тогава партията може да търси коалиция само с ГЕРБ и Движение за права и свободи - хората на Слави Трифонов няма да могат да разчитат на никоя от политическите сили, които той смъкна от власт. На ИТН-ГЕРБ-ДПС обаче няма да им досгигнат девет депутати за болшинство, а е неуместно да привлекат и " Възраждане "  (най-малкото ще се получи нещо като нов " възродителен развой "  за Движение за права и свободи, само че и за почитателите на Костадин Костадинов). Отделно, че само  " Възраждане "  има наложителен интерес от избори незабавно, с цел да завоюва доста повече депутати, а не да удължава живота на 47-ия парламент, в който разполага с 12.

Предсрочните избори не са решение

Премерено на око, възможностите да бъде определен кабинет отпред с Асен Василев са 50 на 50. А вероятността да успее държавно управление с третия мандат е най-малко два пъти по-малка. Но и при триумф тежките въпроси остават. Ако се събере управническо болшинство, какъв брой устойчиво ще е то, щом ще зависи от предвидимостта на държанието на неколцина свободни депутати? Ако е кабинет на малцинството, търпима ли е цената, която ще платят тези, които вземат участие във властта и другите, които пасивно я поддържат? Партиите би трябвало да убедят своите гласоподаватели в правилността на тактиката, която са избрали.

Така или другояче, сполучливото разрешаване на тези въпроси води към опцията да има въобще някакво парламентарно ръководство и да могат да се вземат решение основни за страната въпроси, както сполучливо се получи с рухването на ветото за Северна Македония. Иначе резултатът след следващите предварителни избори най-вероятно още веднъж ще е патов, без значение кой ги завоюва.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР