Шансовете България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024

...
Шансовете България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и БСП саботираха ключов закон за еврозоната

Шансовете България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година понижават, откакто става все по-ясно, че Народното събрание няма да успее да одобри три основни законопроекта за тази цел.
Гласуването на един от тях – Кодексът за застраховането, пропадна в понеделник за повторно, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи (представящи се за проевропейски партии), както и Българска социалистическа партия, " Български напредък " и " Възраждане " саботираха съвещанието за второ четене на текстовете в отрасловата икономическа комисия. Поради отсъствието на петте парламентарни групи комисията за втори следващ път не съумя да събере кворум, с цел да гледа кодекса, което значи, че текстовете няма по какъв начин да стигнат до пленарна зала до края на 48-я парламент.
На 13 февруари България би трябвало да регистрира пред Европейската комисия осъществяването на така наречен пост-ERM задължения, което е изискване за разглеждането на кандидатурата на страната за еврозоната, изясни пред депутатите министърът на финансите Росица Велкова. След днешния процес на събитията измененията в Кодекса за застраховането ще бъдат регистрирани като неизпълнени. Вероятно същото ще се случи с промените в Търговския закон за несъстоятелността и в закона против изпирането на пари, който е признат единствено на първо четене. Според Велкова тези три плана са основни за пътя към еврото и не е ясно по какъв начин Брюксел ще третира неприемането им.
Промените в Кодекса за застраховането се трансфораха в сцена на тежък политико-икономически конфликт, тъй като засягат финансови ползи на компании от застрахователния бранш. Европейските институции притискат България да позволи казуса с неплащането на част от старите си отговорности към интернационалната система " Зелена карта ", която урежда действието на наложителна автомобилна застраховката " Гражданска отговорност " в близо 50 страни. Ситуацията породи към 2016 година. Към 2018 година, когато България сама изиска да ѝ бъде натрапен мониторинг, отговорностите на българското бюро " Зелена карта " бяха на стойност 19.6 млн. евро, заяви ръководителят на управата на бюрото Борислав Богоев. Към 2021 година отговорностите към този момент са към 8-9 млн. евро дружно с лихвите. За същия интервал отговорностите на останалите страни в системата са се нараснали от 7.6 млн. евро на 49.3 млн. евро.
Българското бюро, което е частно съдружие на застрахователите, е отказвало заплащания към Съвета на бюрата с аргумента, че българските компании са жертва на тежки и систематични застрахователни измами, изключително на територията на Италия и Румъния, където работят проведени незаконни схеми. Случаят е отправен до българската, италианската и европейската прокуратура, въпреки да не е ясно какво е развиването на следствията все още.
С текстовете в КЗ министър Росица Велкова предложи въвеждането на обвързване за автоматизирано заплащане на претенциите от чужбина, без значение дали има или няма документи за вредите и компенсациите на потърпевшите в чужбина. Текстовете провокираха остра реакция от страна на застрахователния отрасъл и българското бюро " Зелена карта ", които предизвестиха, че това ще докара до източване на български застрахователи и повишение на цената на " Гражданската отговорност ".
В последна сметка сред първо и второ четене на законопроекта бяха импортирани два текста – един на Министерството на финансите, припознат от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", и втори – на застрахователите, припознат от ГЕРБ. Пред депутатите министър Велкова изчете своя преписка с европейския орган EIOPA, както и със Съвета на бюрата, съгласно която текстът на ГЕРБ е недопустим и в случай че бъде гласуван, задължението на България за еврозоната няма да се счита за изпълнен.
До гласуването на двата текста обаче въобще не се стигна поради неналичието на кворум. Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров от Демократична България се възмути, че ГЕРБ и Движение за права и свободи саботират едно от основните решения за еврозоната. " Да проваляш еврозоната и да казваш, че си за еврозоната, е измама ", разяснява той. Александър Иванов, който бе един от двамата депутати от ГЕРБ, участвали в залата, отбрани държанието на партията на Бойко Борисов с аргумента, че тя желае да отбрани 3 милиона български водачи от повишаване на " Гражданската отговорност ".
В края на дебата Христо Иванов от Демократична България направи финален опит да убеди застрахователите и в частност – Борислав Богоев, да не жертват историческия приоритет за участие в еврозоната поради 5 млн. евро, само че Богоев отговори, че той пази позицията на сектора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР