Шансът за съставяне на кабинет е пожелателен, хипотетичен и в

...
Шансът за съставяне на кабинет е пожелателен, хипотетичен и в
Коментари Харесай

Социолог: Ако Радев даде третия мандат на БСП или ИТН, значи работи за служебно правителство

" Шансът за сформиране на кабинет е пожелателен, предполагаем и в по-малка степен реален, само че не би трябвало да се изключва на този стадий още ". Това сподели пред БНР социологът Геновева Петрова.

Според нея алените линии сред четирите обединения в досегашната ръководеща коалиция не престават да стоят: " Не виждам нищо ново в метода към пускане на договаряния, водене на диалози за сформиране на болшинство даже и за държавно управление с къс небосвод и експертно по своя темперамент ".

" Единственото, в което бихме могли да сме уверени, е, че и идващият парламент ще е също толкоз фрагментиран ", акцентира тя и посочи, че е доста значимо в какъв формат ще се явят другите партии и обединения.

Петрова разяснява опцията, в случай че се отива на предварителни избори, в оставащото време на 47 Народно заседание да бъдат признати законите, нужни за асимилиране на средствата от Плана за възобновяване и резистентност: " Ако тези законопроекти бяха на заключителен стадий, а не сме чули сходно нещо, тогава бихме позволили, че Народното събрание би могъл да се активизира и да ги одобри. Аз имам подозрение в това заради неподготвеността на законите и да не забравяме поръчките на ГЕРБ, че няма да влизат в пленарната зала ".

По думите на социолога, в случай че президентът връчи третия изследователски мандат на " Демократична България ", това би означавало, че и Румен Радев желае да подкрепи излизането от рецесията, в случай че обаче връчи мандата на Българска социалистическа партия или " ИТН " - би означавало, че президентът работи в посока назначение на служебно държавно управление.

Идеята на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов за технократско държавно управление тя разяснява: " Опитът за сходен тип ръководство в последните 30 години не е изключително сполучлив. Някой би трябвало да поеме по-сериозна политическа отговорност за съответни решения ". Не би могло да има сполучливи дейности на чисто технократски кабинет, в случай че няма кой да се заеме с понасянето на политическата отговорност, акцентира Геновева Петрова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР