Шансът за приемане на единната валута до 2024 г. не

...
Шансът за приемане на единната валута до 2024 г. не
Коментари Харесай

Каримански: Шансът за приемането на еврото до 2024 г. не е голям заради инфлацията


Шансът за приемане на единната валута до 2024 година не е огромен поради високата инфлация. Прогнозата е на шефа на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански по време на кръгла маса за приемането на европейската валута в Народното събрание.

Един от критериите, които би трябвало да осъществим като страна, с цел да можем да приемем еврото е ниската инфлация. В момента обаче ние не покриваме този аршин, регистрираха участниците на форума и това на процедура ни отдалечава от еврото и еврозоната.

Друга част от политиците пък показаха вяра, че е допустимо с съответни ограничения, а инфлацията да бъде понижена, преодоляна и Европейската комисия да прояви схващане на фона на огромната инфлация в други страни членки на Евросъюза.

Бивши финансови министри подлагаха на критика признатите досега ограничения, като показаха, че някои от тях не са добре таргетирани и на процедура бутат инфлацията в посока нагоре.

„ Този потрес, който претърпяваме от инфлацията, в случай че не успеем да го овладеем, ще е сериозен и за влизането на България в еврозоната “, съобщи Каримански.

„ Ние внасяме инфлация посредством мощната отвореност и мощния импорт на потребителски артикули. В допълнение имаме няколко структурни казуса, които усилват това. Едното е бързо стесняване на работната мощ. Ние имаме над 30% от компаниите, които споделят, че главният проблем е дефицит на хора, т.е. те са склонни да платят по-висока цена за труд, която придвижват в крайния артикул “, разяснява подуправителят на Българска народна банка Калин Христов.

Според някогашния финансов министър Милен Велчев би трябвало „ да помислим за стратегиите, които ползват страни като Австралия и Канада - точкови системи за привличане на стопански мигранти. И да се възползваме от обстановката, в която хора в страни като Украйна, наранени от войни, бягат и търсят нов живот, да сме по-гостоприемни “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР