Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е

...
Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е
Коментари Харесай

Астрофизик: Шансът китайската ракета да падне на сушата е минимален

Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е най-малък, счита астрофизикът Тихомир Димитров. В предаването „ Тази събота “ той изясни, че през днешния ден или най-късно на следващия ден заран ще знаем тъкмо къде ще се приземят отломките.

„ Съществува възможност да падне и на континентите, само че в случай че приказваме за шансове – почти две-трети е шансът да падне в океана, а една-трета на сушата “, споделя Димитров.

Той разяснява, че когато ракетите изхвърчат от Земята постоянно изхвърчат на изток, с цел да имат помощ от въртенето на планетата. Обикновено на изток от площадките има огромен воден басейн – океан, най-често.

„ Китайците може би нещо не са доизчислили. Тези ракети би трябвало безвредно да си изгарят в атмосферата. Тази е към 30 метра висока, това е голямо нещо. Да се надяваме, че ще се разпадне на по-малки елементи и ще изгори в атмосферата “, споделя Димитров.

За миналите над България спътници на Илън Мъск, астрофизикът разяснява, че те са част от по-голяма цел.

„ Целта е да доставят високоскоростен и широколентов интернет по целия свят, като това е услуга, с която Мъск да си набави пари за основаването на ракета и задача до Марс “, споделя Димитров.

Той добави, че е доста значимо в бъдеще изстрелването на спътници да става със строги регулации, тъй като те пречат на астрономическите наблюдения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР