Шанс винаги има за втори лифт в Банско. Всички министри,

...
Шанс винаги има за втори лифт в Банско. Всички министри,
Коментари Харесай

Нено Димов: Лифтът е много по-екологично решение

" Шанс постоянно има за втори въжен превоз в Банско. Всички министри, които участваха на публичното разискване обявиха, че това е вероятността. От екологична позиция е доста по-чисто да имаме електронно напредване, в сравнение с с коли. Това е доста по-добро екологично решение ", разяснява Нено Димов, министър на околната среда и водите като добави, че процесът е дълъг.

Министърът увери още, че непорочност на въздухът е наш народен приоритет и ще бъде измежду главните тематики по време на европредседателството ни.

По думите му има единодушие за въвеждането на стандарти за битово отопление и се надяват въвеждането да стане от идващия отоплителен сезон, само че е сложен въпросът за контрола. Идея е да се вкарат по-рано еко стандартите за отоплителните тела като задачата е 2020 година.

" Имаме две страни с разнообразни отзиви. Предполагам, че митингът, които готвят зелените организации, е, тъй като те изрично не желаят развиването на ски спорта в България за разлика от тези, които ще стачкуват в Банско. Нормално е да има разнообразни гледни точки, демокрацията е за това, това е един от инструментите, по които човек може да се пробва да прокара това предпочитание ", съобщи той.

Министърът на околната среда разясни, че това е смяна по отношение на закона, който работи сега и който тече от много години.

" Концесията е правена по закон от 2001 година. Той е доста посредствен. Това е първата такава концесия. Тя самата също има доста съществени грешки,които водят до спора сега. Важни са изчистванията на тези грешки. Външната граница няма да се уголемява. Остава непроменена. Вътрешно, каквото и да се желае да се направи, не може, тъй като то е просто капиталово желание. Към днешна дата такива няма. Ако има, то би трябвало да мине през Оценка на въздействието върху околната среда, който да реши дали да ги позволи или не ", изясни министърът.

Димов разясни, че проектът за ръководство не дава право за строителство, сеч или каквото и да било, а строителство визира ски оборудване, и лифтове.

" Ако той бъде признат, дава единствено опция да бъдат направено капиталови изследвания, които би трябвало да минат през цялата система за Оценка на въздействието върху околната среда, в това число публични разисквания. Според него какъв брой дървета и дали ще бъде позволено това е въпрос на концесионното решение. Ние би трябвало да се грижим за околната среда, а не да я оставим на произвол ", съобщи Димов. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР