Шампионът по икономично шофиране Феликс Еголф пропътува разстоянието от Цвикау

...
Шампионът по икономично шофиране Феликс Еголф пропътува разстоянието от Цвикау
Коментари Харесай

Електрическият Volkswagen ID.3 постигна рекорден пробег

Шампионът по икономично шофиране Феликс Еголф пропътува дистанцията от Цвикау до границата с Швейцария зад кормилото на първия ID.301. Той потегли с версията със междинния размер акумулаторна батерия (с самостоятелен пробег от 420 километра съгласно условията на WLTP) от завода на Volkswagen и измина дистанцията от 531 километра до швейцарския град Шафхаузен единствено с едно зареждане на батерията, регистрирайки рекорден пробег.

Феликс Еголф е представител на рядката порода на така наречен " хипермайлъри ". Така осведомените назовават автомобилните пилоти-изпитатели, чиято съществена цел и занятие е постигането на допустимо най-ниско енергопотребление и надлежно най-продължителен самостоятелен пробег на съответния модел автомобил. Пенсионираният водач от гражданската авиация безусловно „ се носи “ по пътищата, сваляйки непрестанно крайник от педала на газта и пускайки автомобила да се движи по инерция. Това е доста ефикасен метод за спестовност на гориво или на електрическа сила в съответния случай.

За своето най-ново премеждие той е избрал изцяло електрическия ID.3 на Volkswagen, а главният въпрос пред ловеца на върхове и неговото странствуване на към 530 километра от Германия до Швейцария е какъв брой надалеч в действителност стига границата на самостоятелния пробег при новия електрически модел. За да разбере това, някогашният водач и сегашен изпитател трябваше да стартира от началната точка на маршрута – град Цвикау в провинция Саксония с население от 90 000 поданици, доста от които работят в завода на Volkswagen Sachsen GmbH. Тук традициите на автомобилното произвеждане доближават повече от 100 години обратно в предишното, когато в Цвикау се създават и небезизвестните Trabant. Напълно в унисон с прославутата саксонска акуратност, швейцарецът Еголф към този момент бе предстоящ на основния портал на завода от един от първите създадени екземпляри ID.3 във вид с акумулаторна батерия със междинния потенциал от 58 кВтч. След малко показване и запознанство, електрическият автомобил бе претрупан добре с два куфара плюс цялостно съоръжение и снимачна техника за фото и видеоснимки, в това число фотографски дрон.

На път със свръхтовар

Според формалните данни на производителя, пробегът на ID.3 с изцяло заредена батерия е 420 километра.Те обаче следват условията на изпитателната процедура WLTP, които не допускат съществуването на багаж и вземат поради единствено тежестта на лидера. Феликс Еголф, операторът и цялата снимачна екипировка тежат съвсем 250 кг, само че опитният първенец по икономично шофиране няма желание да позволява това да му попречи – желанието му е да потвърди, че заводските показания за пробега могат да се реализиран даже и при съществуването на в допълнение тегло на борда.

Пътешествието в гонене на върха стартира в ранни зори на идната заран малко след 5 часа. Още след първите 100 метра излиза наяве по какво се разграничават „ хипермайлърите” като Феликс Еголф от останалите водачи по пътищата. Той е свръхконцентриран, деятелен, следи и преценя деликатно всеки подробност от ситуацията на пътя в далечна вероятност - когато е допустимо, прекъсването се заобикаля за да се запази инерцията и автомобилът да се движи непрекъснато и с минимални загуби. Средната скорост на придвижване е 56 километра в час. „ Оптимално би било да изминем една трета от общото разстояние без да употребяваме двигателна сила от мотора “, показва високите си цели той.

Особено впечатлява е методът му към кръгови кръстовища - малко преди тях той превключва от позиция " D " в състояние " N " на скоростния лост, при което ID.3 на практика полита без противодействие към набелязаната цел, а при нужда остатъкът от скорост се „ обира” леко единствено с рекуперация, която възвръща непотребната сила назад в акумулаторната батерия. Една от присъщите особености и преимущества на новия ID.3 е способността му да разпознава кръговите кръстовища и знаците за ограничаване на скоростта независимо и надлежно да понижава скоростта без нужда от интервенция от страна на лидера.

Навигацията, дневните светлини, радиоуредбата и вентилацията са включени от самото начало - в края на краищата, комфортът не би трябвало да страда даже по време на сходни маратонски проби. Първата половина от маршрута се състои основно от продължителни магистрални прави, на които ID.3 се настанява умерено в дясната лента и се плъзга без изпитание и на безвредна отдалеченост в отмерено движещия се поток на товарните коли.

По инерция през планината Фихтелгебирге

Благодарение на разнобразния релеф с непрекъснати изкачвания и спускания на немската автомагистрала A9 по скатовете на планината Фихтелгебирге, се разкриват благоприятни условия за по-дълги етапи на придвижване по инерция. По височините ID.3 нормално се изкачва с много доброволно движение, което съхранява оптимално силата и не топи показанията на оставащия пробег на арматурното табло. Това държание има и други положителни страни – „ По този метод човек възприема ситуацията по-пълноценно и в действителност вижда повече “, споделя Феликс Еголф и прибавя - „ Бавното придвижване се отразява добре. Главата ти се почиства. " Изгубената на нанагорнище сила се възвръща отчасти от рекуперацията при втурване.

Достатъчно е да хвърлите единствено незадълбочен взор, да почувствате удоволствието, което Феликс Еголф изпитва зад кормилото на новия ID.3. Според него арматурното табло с неговия огромен и леко извърнат към лидера централен екран е доста функционално и дава опция за интуитивно ръководство. Харесва му и футуристичният дизайн, ниският коефициент на въздушно противодействие и мощността от 204 к.с на новия електрически автомобил на Volkswagen с неговото на практика тихо задно предаване. „ Освен това ми подхожда безупречното цялостното държание на пътя, стабилността в завой и чудесното придвижване по инерция “, показва 63-годишният изпитател.

Въздишка на облекчение след 400 километра

При километър 87, в баварския град Хоф, 19 % от потенциала на акумулаторната батерия към този момент е изразходвана. Индикаторът за оставащия пробег регистрира 346 километра, само че до мечтаната последна цел има още цели 444 километра. Очевидно идва моментът Феликс Еголф да впрегне в деяние всичките си умения. Маршрутът минава през фамозни туристически забележителности като Байройт, Нюрнберг и Улм, където след съвсем 400 изминати километра в екипажа се усеща известно облекчение - за първи път след старта оставащият пробег подхожда на дистанцията до крайната цел на пътуването в Шафхаузен.

С приближаването до швейцарската граница, оставащата в акумулаторните кафези сила става все по-оскъдна и в цялата интервенция последователно стартира да се усеща напрегнатата атмосфера на престъпен трилър. Създава се спешен проект В и като защитна мярка се вършат изследвания в навигацията по отношение на местоположението на най-близката зарядна станция. В последна сметка обаче „ хипермайлърът” се доверява на инстинктите си и след прекосяването през митницата продължава да кара изцяло умерено и индиферентно макар че знакът на батерията демонстрира два %, а до финала към момента има повече от 10 километра.

Напрежението става съвсем отвратително. Още пет километра, още три, още един... В последна сметка рискът бива заплатен и след девет часа и половина шофиране и 531 изминати километра първият ID.3 в Швейцария стига до автокъщата AMAG в Шафхаузен. Разбира се, половината от чиновниците на компанията незабавно се събира към чисто новия електрически автомобил и бърза да поздрави Феликс Еголф за новото му рекордно достижение.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР