Шахматистката Гергана Пейчева, която записа победата, донесла европейската титла на

...
Шахматистката Гергана Пейчева, която записа победата, донесла европейската титла на
Коментари Харесай

Гергана Пейчева. Кое е момичето, което донесе титлата в Будва

Шахматистката Гергана Пейчева, която записа успеха, донесла европейската купа на България в Будва, към този момент лети за Съединените щати, където е студентка. Тя и нейните съотборнички - новите златни девойки на България, се разделиха на летището. Те поеха за София, а тя - за Далас.

Нейният татко Светослав какви са били първите думи на 20-годишната Гергана след триумфа на 83-ия ход в трагичната партия срещу грузинката Лела Явакишвили, минала с съвсем изгубена позиция от страна на нашето момиче.

„ Не потръгна добре партията, само че когато си отишъл на такова състезание би трябвало да се бориш до край и съумях “, декларирала новата европейска шампионка за успеха над доста по-опитната съперничка.

„ Без Антоанета Стефанова, новообразуваната федерация отпред с Милен Василев и Георги Градев, който ги подкрепяаше в Будва, това мъчно можеше да се случи “, разяснява Светослав Пейчев последните събития в родния шахмат, в който за власт се борят най-малко 6 федерации, а тежката обстановка може би е на път да бъде позволена.

България взе участие с " уайлд кард " и единодушие от страна на постоянните членове на Европейската асоциация. Това прави триумфът още по-специален, а Българска спортна федерация шахмат, зад която стоят Василев, Градев и Стефанова, още няма лиценз в страната ни, с подобен е друга организация.

„ Всички имаха принос за тази купа. Гергана стартира чудесно и записа 3 победи, след това се разиграха и другите българки, най-после бяха значими триумфите на Антоанета,  Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се веселя, че щерка ми благодари на всички след успеха и на мен и майка си, тя прави оценка какво вършат всичко за нея “, добави бащата на Гергана.

Дъщеря му не е получила нищо от федерациите през годините, на всички места е взела участие и се е готвила с персонални средства и с помощта на спонсори.

Шахматът е безценен спорт - пътувания по шампионати, настаняване, заплащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители. За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лв. в последните 12 години. Ще дам за образец, че един шампионат в прилежаща Сърбия излиза най-малко 1000 лв.. А когато състезателите не са навършили пълноправие с тях пътува и родител, тъй че сумата се удвоява, изясни Светослав Пейчев.

За щерка му няма отмора. Тя лети за Далас, където е студентка втори курс в компетентност „ Бизнес мениджмънт “ в UT Dallas в Ричардсън, предградие на Далас. Тя е поканена там със стипендия поради шахматните си триумфи. Преди това е приключила 91-а Немска езикова гимназия в София.

Още на следващия ден Гергана отпътува на шампионат с университетския тим, за който играе на първа дъска.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР