Шахматът става нейна страст още с първите фигури, които премества.

...
Шахматът става нейна страст още с първите фигури, които премества.
Коментари Харесай

Белослава Кръстева, която посвети живота си на шахмата още като дете

Шахматът става нейна пристрастеност още с първите фигури, които реалокира. В неделя тя стана трета на Световното състезание по шахмат при дамите до 20 години. Плановете и фантазиите ѝ обаче надалеч не завършват дотук.

Започва да играе шах, когато е едвам на 5 години. Тогава загубата на няколко партии я предизвика да се стартира да тренира съществено.

Тя е Белослава Кръстева и на Световното състезание по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико.

" Доволна съм, въпреки всичко е орден, само че сигурно много скърбя, водех до последно ", сподели пред шахматистката след края на шампионата.

Кръстева е родена през 2004 година Още когато е напълно дребна, татко ѝ я учи на разпоредбите на шахмата.

" Спомням си, че първоначално ме победи няколко пъти, аз бях доста смутена от този факт и желаех аз да го победя. Така сама се записах в учебно заведение на уроци по шахмат ", споделя тя в изявление за през февруари.

В началото даже и родителите ѝ не знаят за това нейно решение.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Учителят по шахмат обаче вижда гения на Кръстева и ѝ предлага да се занимава с нея самостоятелно.

Скоро по-късно тя стартира с учебните съревнования. На първото си републиканско съревнование за деца до 8-годишна възраст приключва трета. След това идва и първото европейско състезание.

Досега Кръстева има два бронзови медала от европейски шампионати – до 14 и до 16 години.

През 2020 година става първенец по шах за дами на България, а през тази година покрива последната си, трета, норма и към този момент носи купата " женски гросмайстор ".

" Родителите ми постоянно са били до мен и са ме подкрепяли. Те извънредно доста се радват на тази моя пристрастеност ", споделя Кръстева, добавяйки, че точно те са главните ѝ спонсори.

През август втората в света гросмайсторка също показа, че покрива по-голямата част от разноските си сама. Това притегли вниманието към в в България.

" Имало е моменти, в които е било мъчно да продължа да вървя по шампионати и да играя, само че родителите ми постоянно са правили всичко допустимо да мога да продължа да се занимавам и да ми дават най-хубавите благоприятни условия ", споделя тя.

Успехите обаче не идват елементарно. На ден Кръстева отделя минимум по 3-4 часа на шахмата. В свободните дни часовете се повишават до 8, даже до 10. През тези часове тя не просто играе шах, а гледа дебюти и партии на топ играчи, взема решение тактики и проучва личните си партии.

Макар шахът самичък по себе си да не включва особена физическа интензивност, тя споделя, че за него положителната физическа форма е от огромно значение. Това е по този начин, " с цел да можеш да издържаш на напрежението, тъй като една партия може да трае 5-6 часа, а шампионатите също са дълги – по 9-11 кръга “.

Въпреки всичките си триумфи в шаха тя споделя, че постоянно продължава да се пита дали е на прав път.

" Със сигурност има моменти, в които се колебая и считам, че това е нещо позитивно и мотивиращо ", споделя тя.

Кръстева отбелязва, че има огромна разлика сред шахмата за девойки и този за дами, а нейната цел е точно да влезе в професионалния шахмат за дами.

През 2023 година тя приключва Софийската математическа гимназия , а проектите ѝ са да замине за Съединените щати със спортна стипендия, където да продължи да учи и да се занимава с шахмат.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР