Шафранът е най-скъпата подправка в света. В Иран килограмът върви

...
Шафранът е най-скъпата подправка в света. В Иран килограмът върви
Коментари Харесай

Шафранът - суперхрана със стимулиращо действие


Шафранът е най-скъпата фалшификация в света. В Иран килограмът върви по 1000 евро на едро, в Испания - сред 3000 и 4000 евро. Испанците отглеждат златната фалшификация от 1000 години. Но добивът ѝ става все по-труден. Защо?

Шафран

Испанците отглеждат шафран към този момент от 1000 години. Арабите са тези, които придвижват на Иберийския полуостров лилавия минзухар - Crocus Sativus. Именно от неговия плодник се добива шафранът.

Самият шафран има горчив усет. Но защото тази фалшификация има свойството да ускорява вкусовите качества на някои храни, тя участва в рецептите на доста звездни готвачи. Освен това шафранът е употребен и в медицината като средство против меланхолия и Алцхаймер.
Редакцията предлага
Разликата сред испанския и иранския шафран

Шафранът обаче е безценен: един кг испански шафран по цени на едро коства сред 3000 и 4000 евро.

Най-големият производител на шафран е Иран. Там се добиват до 95 % от международното произвеждане на шафран. При добра годишна продукция добивът може да доближи 430 тона годишно. Следват Индия с 22 тона на година, Гърция със 7 тона и Афганистан с 6 тона добиван шафран на година.

За испанските производители на шафран бизнесът става все по-труден. " Днес страната съумява да създава единствено по два тона годишно ", споделя Хавиер Гереро от един от водещите испански производители на шафран - компанията CEAE от Албасете. Той напомня, че преди 100 години Испания е произвеждала годишно по 10 тона шафран.

Дори и единствено поради цената Испания не може да се конкурира с Иран, където кг от скъпата фалшификация коства 1000 евро - четири пъти по-малко от испанския шафран. Но за какво е по този начин? Една от аргументите е тази: в Испания площите за развъждане на шафран се сменят един път на всеки четири години, което в допълнение оскъпява производството. Има и друго: " В Испания по закон берачите на цвят не могат да получават по-малко от 52,40 евро нето за 8 часа труд дневно, до момента в който в Иран им заплащат несъмнено и по 1 евро ", споделя Гереро. Напоследък той все по-трудно намира искащи да се включат в прибирането на реколтата в края на октомври - активност, която продължава 10 дни в годината.

Не просто фалшификация, а и афродизиак

Гереро обаче не желае да се ядосва прекалено много на конкуренцията. Защото въпреки всичко и той печели от нея: компанията му внася доста по-евтиния ирански шафран и го препродава. Семейната му компания с 13 чиновници на непрекъснат контракт осъществя годишен оборот от 5 милиона евро. В Испания тя продава внасяния от Иран шафран, а добиваният в Испания компанията изнася главно за Франция, Германия или Швеция. Япония също е огромен вносител на шафран. " В японските градове към този момент има редица вериги испански заведения за хранене, които купуват шафран със документ за генезис ", споделя Гереро.

За разлика от иранския шафран, този от Испания не се мели на прахуляк - с цел да не загуби от аромата си. " Шафранът може да се употребява освен за подправяне на ориз или за сладкиши. Той работи също и като афродизиак и има стимулиращо деяние. Лично аз го пия с чаша прясно мляко ", споделя шефът на Съюза за проучване на шафрана COAE Родолфо Марин.

Берачи на шафран на полето в Албасете

Защо добивът понижава

Тази година качеството на шафрана, който се отглежда главно към Албасете и Толедо, е положително, твърди Марин. Но казусът на производителите е различен: " Добивът от единица растение понижава, което е последица от климатичните промени ". По думите му, с цел да е добра реколтата, лятото би трябвало да е горещо, а зимата - студена.

В Испания шафран се отглежда към този момент единствено на повърхност от към 200 хектара. Освен това не трябва да забравяме, че шафранът се добива ръчно. Междувременно е основан първообраз на машина за бране на шафран, само че тя към момента е непригодна да бъде внедрена. " Шафрановият минзухар е доста сензитивен и се въздейства от времето ", споделя Родолфо Марин. Чрез сензорни машини в бъдеще ще преценят дали цъфтежът е завършил, преди да бъде отрязано стъблото. След това следва най-важната част от добива на шафран - деликатното обособяване на скъпите червени влакна от цвета на шафрановия минзухар.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Тайната на швейцарския шафран
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР