Шафранът е най-скъпата подправка в света. Най-големият производител е Иран,

...
Шафранът е най-скъпата подправка в света. Най-големият производител е Иран,
Коментари Харесай

Васил е започнал трудоемка, но печеливша работа: Цената е около 20 лв. на грам или 20 000 лв. на килограм

Шафранът е най-скъпата фалшификация в света. Най-големият производител е Иран, където добивът от време на време даже надвишава 400 тона годишно. Въпреки обичайно високите цени на интернационалните пазари, се оказва, че производството не доближава.

Васил Чиков не бил впечатлен от високата цена, когато почнал да отглежда шафран. Искал да посади нещо в наследствените земи, само че то да не е обичайно. Най-екзотичен и забавен му се сторил шафранът.

" Не бяхме сигурни какво ще се получи и какво ще изникне от земята. С неспокойствие започнахме да чакаме първата годишна продукция ", споделя Васил.

Сега фамилията отглежда културата на повърхност от 10 декара. Оказва се трудоемко, тъй като скъпите цветчета се берат на ръка. Цените на подправката на международните пазари са високи, даже има недостиг. У нас е по-евтино и се продава мъчно.

" Цената, която циркулира в обществените мрежи, е към 20 лева на грам или 20 000 лева на кг. Като производители ние не сме реализирали такива цени ", уточни Васил. Затова фамилията му почнало да влага шафрана в козметични артикули.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР